Velykų stalas; virškinimo problemos
Šv. Velykų stalas; velykiniai valgiai; virškinimo problemos / Shutterstock nuotr.

Kaip išvengti persivalgymo per Velykas?

Eglė Dagienė
Publikuota: 2024-03-29 18:32
Artėja viena gražiausių pavasario švenčių, per kurias daugelio stalas bus nukrautas velykiniais patiekalais, neišvengiamai norėsis visko paragauti. Kai kurie iki Velykų mažiau valgo, taip neva „paruošdami skrandį“ didžiajai šventei, o tada jau „atsigriebia“. Ar tinka taip elgtis ir ką daryti, norint išvengti persivalgymo per Velykas?
Pasak „SG klinika“ gydytojos gastroenterologės Jurgitos Balčiūnienės, persivalgymas – būklė, kai gaunamas maisto kiekis yra didesnis nei reikia. Yra žmonių, kurie kenčia nuo emocinio valgymo ir nuolatinio persivalgymo. Tačiau šventės ir nukrauti stalai, lydimi trumpalaikio persivalgymo, užklumpa ne vieną.

Taip, anot gydytojos, nutinka, kai sėdima ilgiau prie stalo, dažniausiai didesniame būryje (tyrimai rodo, kad žmogus, valgantis kitų apsuptyje, suvalgys tiek pat, kiek aplinkiniai), valgant nekasdienius patiekalus.

Gydytoja gastroenterologė Jurgita Balčiūnienė

Tačiau ruošti savo virškinimo sistemos šventėms specialiai nerekomenduojama. Priešingai – sėdus prie stalo labai alkanam, didesnė tikimybė persivalgyti (sotumas jausmas ateina vėliau), tad jei šventiniai pietūs vėlyvi, reikėtų nepamiršti sočių ir sveikų pusryčių.

„Ilgalaikio pasiruošimo nevalgant, mažinant maisto kiekius ar badaujant iki švenčių taip pat reikėtų vengti, organizmas pripranta prie mažesnio maisto kiekio, medžiagų apykaita lėtėja, tad rizika persivalgyti didėja, – patarė gastroenterologė J. Balčiūnienė. – Pasiruošimas turėtų būti psichologinis, gyvenant savo įprastu mitybos ritmu (kiekiu ir dažniu) ir nusiteikiant per šventes koncentruotis į kitus dalykus nei maistas“.

Kokie simptomai įspėja, kad žmogus persivalgė?

Gydytoja išvardino dažniausiai jaučiamus simptomus persivalgius:

  • pilnumas, diskomfortas pilvo srityje,
  • nevirškinimo pojūtis,
  • neretai graužia rėmuo,
  • pykinimas,
  • pilvo pūtimas,
  • tuštinimosi sutrikimai.

Gastroenterologė J. Balčiūnienė atkreipė dėmesį, jog minėti simptomai kiekvienam žmogui gali skirtis, nes persivalgius paūmėja ir nemaža dalis lėtinių virškinamojo trakto ligų: „Pavyzdžiui, asmenys, sergantys gastroezofaginio refliukso liga (GERL), po didelio kiekio riebaus, nesuderinto maisto pajus deginimą už krūtinkaulio, pykinimą, gerklės skausmą, o turintys dirgliosios žarnos sindromą nuo nesaikingo kiekio blogai virškinamų angliavandenių jaus pilvo pūtimą, spazmus ir tuštinimosi pasikeitimą“.

Persivalgymas kartu su alkoholio vartojimu gali paūminti lėtiniu pankreatitu sergančiųjų būklę, o tai pasireikš juosiančio pobūdžio viršutinės pilvo dalies skausmais, pykinimu.

Turintiems tulžies pūslės akmenligę, gydytojos teigimu, gausus riebaus maisto valgymas gali sukelti priepuolį, uždegimą, kurio metu neretai atsiranda diskomfortas, skausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku.

Paprastai lietuvių šventinio stalo racionas visų švenčių metu (įskaitant ir Velykų metą) panašus, tad, kaip pastebėjo gydytoja J. Balčiūnienė, pacientų, lankančių gastroenterologus su naujais ar paūmėjusiais simptomais pagausėja po visų didesnių švenčių.

Ką pirmiausia daryti, pajutus virškinimo sutrikimus?

Pirmiausia specialistė patarė pasakyti bet kokiam maistui „stop“ ir likusią dienos dalį apskritai nevalgyti, tik gerti skysčius (vandenį, arbatas). Esant diskomfortui, nevirškinimo jausmui, galima pavartoti kasos fermentų – jie atsipalaiduoja virškinamajame trakte ir dalyvauja skaidant maisto medžiagas.

Jaučiant skausmą epigastrio srityje ar rėmenį, rekomenduojama pavartoti rūgštį mažinančių vaistų. O pilvo pūtimą bei diskomfortą visame pilve palengvins spasmolitikai ir probiotikai (minėtus preparatus mažomis dozėmis galima įsigyti vaistinėse be recepto). Tad namų vaistinėlėje juos pravartu turėti iš anksto, kad nereikėtų skubiai ieškoti šventinėmis dienomis.

Kada kreiptis į gydytoją

Jei simptomai, tokie kaip skausmas, pykinimas, diskomfortas, pūtimas, užsitęsia, nepraeina per keletą dienų, o dieta ar minėti vaistai nepadeda – reikėtų kreiptis į gydytoją konsultacijai dėl tolimesnio ištyrimo ir gydymo.

„Jei skausmas pilve stiprus, reikalaujantis nuskausminamųjų, nepraeinantis – reikėtų kreiptis į greitąją pagalbą nelaukiant. Persivalgymas kartu su alkoholiu gali sąlygoti ūminio pankreatito priepuolį, o tai svarbu kuo anksčiau diagnozuoti, siekiant išvengti komplikacijų. Jei pykinimas, stiprus, vemiate su kraujo priemaiša, ar tamsiu turiniu, taip pat būtina kreiptis į greitąją pagalbą“, – teigė gastroenterologė J. Balčiūnienė.

Kaip išvengti persivalgymo ir kitų virškinimo problemų

Svarbiausia, pasak gydytojos, yra psichologinis nusiteikimas – tikrai nebūtina paragauti visų patiekalų, esančių ant šventinio stalo. Taip pat nepatariama raginti valgyti vieni kitų, o geriau daugiau dėmesio skirti bendravimui.

  1. Nepamirškite po pietų pakilti nuo stalo, išeiti pasivaikščioti į lauką.
  2. Padarykite pertrauką tarp pietų ir deserto bent pusvalandį.
  3. Valgykite lėtai, gerai sukramtykite maistą.
  4. Rinkitės valgyti mažiau kaloringą, skaidulomis gausų maistą, pavyzdžiui, didesnę šventinių pietų dalį tegų sudaro salotos – tokiu būdu užpildysite skrandį lengvai virškinamu maistu.
  5. Su maistu ar po jo negerkite daug skysčių, ypač saldžiųjų, geriau 1–2 stiklines vandens 15–20 min. prieš maistą.
  6. Venkite alkoholio.
  7. Jeigu turite lėtinių virškinamojo trakto ligų, nepamirškite jums rekomenduotos dietos.
  8. Galite rūgštį mažinantį vaistą ar kasos fermentų pavartoti iki simptomų / šventinės vakarienės, jei numanote, kad rekomendacijų išlaikyti nepavyks.