Psichologo, psichoterapeuto konsultacija / Shutterstock nuotr.

Psichologas, psichoterapeutas ir psichiatras: kaip žinoti, į kurį kreiptis?

Pranešimas žiniasklaidai
Publikuota: 2023-04-04 10:25
Didelis gyvenimo tempas kelia vis daugiau iššūkių mūsų psichikai. Dėl to vis dažniau žmonės kreipiasi į psichikos sveikatos profesionalus: psichologus, psichoterapeutus, psichiatrus. Nors visi jie dirba su psichine žmogaus sveikata, svarbu atskirti, kada kurio pagalba gali būti tinkamiausia. Apie tai pasakoja psichikos sveikatos centro „Neuromeda“ medicinos psichologė Asta Juozaitienė.

Kuo tarpusavyje skiriasi psichologai, psichoterapeutai ir psichiatrai?

Psichologas – tai psichologijos bakalauro ir magistro studijas universitete baigęs asmuo. Priklausomai nuo baigtos magistro studijų programos, psichologai turi konkrečią specializaciją: klinikinis psichologas, sveikatos psichologas ir t.t. Psichologo įgytą kvalifikaciją įrodo bakalauro ir magistro psichologijos studijų diplomai. Psichologas konsultuoja, atlieka diagnostinį asmens vertinimą.

Psichoterapeutas – tai psichologas, gydytojas ar kitas specialistas, kuris po aukštojo mokslo studijų pabaigė ne mažiau kaip trejus metus trunkančias kurios nors psichoterapijos krypties studijas. Tokiu būdu jis tapo psichologu-psichoterapeutu, psichiatru-psichoterapeutu ar kt. Panašiai kaip psichologas, psichoterapeutas gydo pokalbiu, tačiau problemas analizuoja daug giliau negu psichologinių konsultacijų metu, remdamasis konkrečia psichoterapine paradigma (pavyzdžiui, kognityvine-elgesio, egzistencine, psichodinamine ir kt.).

Psichiatras – tai medicinos studijas ir psichiatrijos rezidentūrą baigęs gydytojas. Jis įvertina paciento psichikos būseną, diagnozuoja psichikos sutrikimus, sudaro gydymo programą, paskiria vaistus psichikos sutrikimams gydyti. Sveikatos įstaigoje dirbantys psichiatrai ir psichologai kartu tarpusavyje bendradarbiauja siekdami efektyviausio gydymo.

Kaip žmogui pačiam įsivertinti, kada į kokį specialistą kreiptis?

Į psichologą galima kreiptis, kai žmogus jaučia poreikį pasikalbėti apie įvairiose gyvenimo srityse kylančius sunkumus, išgyvena psichologinę krizę, vargina emociniai sunkumai, kyla minčių apie savižudybę, patiria bendravimo, santykių sunkumų, turi žalingų įpročių, nori geriau suprasti patį save ir sau padėti.

Kuo medicinos psichologas skirasi nuo tiesiog psichologo?

Medicinos psichologas – tai sveikatos apsaugos sistemoje dirbantis psichologas, baigęs klinikinės psichologijos arba sveikatos psichologijos studijas ir turintis medicinos psichologo spaudo numerį. Tai ne specializacija, o pareigybė.

Medicinos psichologas atlieka psichologines konsultacijas tiek žmonėms, patiriantiems psichologinių sunkumų, tiek žmonėms, turintiems psichikos sutrikimų, veda psichologines grupes, psichoedukacinius užsiėmimus, relaksacijas, atlieka psichologinį įvertinimą, rašo psichologinio įvertinimo išvadą.

Medicinos psichologas neturi teisės diagnozuoti psichikos sutrikimų ar išrašyti psichiką veikiančių vaistų; esant reikalui tai atlikti, rekomenduoja asmeniui kreiptis į psichiatrą. Psichiatras, nustatydamas pacientui psichikos sutrikimo diagnozę ir parinkdamas gydymą vaistais, gali atsižvelgti į išvadą, kurią parašo psichologas, atlikęs asmens psichologinį įvertinimą.

Jei galvoju kreiptis į psichologą ar psichoterapeutą, į kokius veiksnius man reiktų atkreipti dėmesį: pvz., specialisto asmenybė, su kokiomis problemomis dirba, kokios psichoterapinės mokyklos metodus taiko?

Svarbu atkreipti dėmesį į specialisto išsilavinimą, ar yra baigęs tiek psichologijos bakalauro, tiek magistro studijas. Taip pat svarbu, su kokiomis problemomis dirba psichologas, ar galės padėti žmogui, patiriančiam sunkumus. Renkantis psichoterapeutą, svarbu atsižvelgti į tai, kokias psichoterapijos studijas baigęs. Lietuvoje dažniausiai psichoterapeutai taiko kognityvinę elgesio terapiją, psichoanalizę, psichodinaminę ir geštalto terapiją. Tačiau bet kokiu atveju, renkantis psichologą ar psichoterapeutą, svarbu ne tik jo kvalifikacija, kompetencija ir patirtis, bet taip pat reikėtų pasikliauti ir savo nuojauta bei pajautimu. 

Kas yra psichologiniai tyrimai ir kokiu tikslu jie atliekami?  

Psichologinio vertinimo metu, remiantis psichologinio įvertinimo metodais, atliekamas paciento psichologinio funkcionavimo ypatumų (asmenybės, emocinių, kognityvinių ir elgesio), psichologinių sunkumų ir galių, psichikos sutrikimų simptomų ir požymių, sveikatos būklę veikiančių veiksnių nustatymas ir rašoma išvada su rekomendacijomis, kaip spręsti paciento psichologines problemas. Psichologinio vertinimo tikslas yra nustatyti asmens galimybes ir poreikius sprendžiant gydymo, konsultavimo ar socialinės pagalbos planavimo uždavinius.

Ar prieš kreipiantis į psichologą, psichoterapeutą reikia kokio specialaus pasiruošimo? 

Ne, jokio papildomo pasiruošimo nereikia.

Nuo kokių dalykų priklauso tai, kiek darbas su psichologu ar psichoterapeutu bus sėkmingas?

Nuo asmens motyvacijos, pastangų, įdėto darbo į terapinį procesą. Labai svarbus ir tvirtas ryšys tarp kliento ir specialisto. Pasitikėjimas, saugumo jausmas, baimės nebuvimas – vieni svarbiausių sėkmingo bendradarbiavimo aspektų.

Užsiregistruoti konsultacijai pas medicinos psichologą galite manodaktaras.lt platformoje, paspaudę čia.