Nėštumas / Shutterstock nuotr.

Prenataliniai tyrimai: kokiais atvejais juos reikėtų atlikti

Pranešimas žiniasklaidai
Publikuota: 2023-05-15 06:00
Prenataliniai tyrimai yra skirti tik nėščioms moterims. Jie atliekami siekiant atpažinti vaisiaus apsigimimus dar prieš jam išvystant šį pasaulį. Jie skirti ypač tada, kai moteris jau kadaise pagimdė vaiką su negalia arba kai šeimoje buvo diagnozuoti genetiškai nulemtų ligų atvejai. Kas iš tikrųjų yra prenataliniai tyrimai ir kaip jie atliekami? 

Neinvaziniai ir invaziniai prenataliniai tyrimai

Prenataliniai tyrimai nėštumo metu atliekami, siekiant nustatyti arba atmesti galimybę vaisiaus apsigimimams nėštumo stadijoje, dar prieš gimdymą. Neinvazinių prenatalinių tyrimų – NIPT –  dėka būsimi tėvai gali būti ramūs dėl vaiko sveikatos arba turėti pakankamai laiko pasiruošti priimti vaiką su specialiais poreikiais psichologiškai. 

Prenatalinis tyrimas nėštumo metu nėra privalomas, bet labai rekomenduojamas. Juos tikrai turėtų rinktis vyresnės nei 35 metų mamos, nes su amžiumi didėja vaisiaus defektų rizika. Prenatalinis tyrimas rekomenduojamas ir moterims, kurios jau pagimdė sergantį vaiką arba kurių šeimos sveikatos istorija rodo tikimybę vaiko apsigimimams. Tai reiškia, kad vienam iš jūsų giminaičių buvo diagnozuotos medžiagų apykaitos ar genetinės ligos. Be to, NIPT taip pat padeda diagnozuoti nervų sistemos, širdies ir stuburo ligas.

Šiuolaikinė medicina leidžia atlikti prenatalinius tyrimus įvairiais metodais. Jie skirstomi į neinvazinius ir invazinius. Pirmieji atliekami nepažeidžiant odos sluoksnių ir, apskritai, nekeliant pavojaus nei būsimai mamai, nei vaisiui, esančiam įsčiose. Antrieji, savo ruožtu, yra šiek tiek pavojingesni, nes tiriamoji medžiaga imama per moters pilvą. Prenataliniam tyrimams taip pat naudojami įvairūs tyrimai, ultragarsas, motinos kraujo tyrimai, iš kurių galima išskirti vaiko DNR.

Kada atlikti prenatalinius tyrimus?

Prenatalinių tyrimų datos paprastai yra nustatomos gimdyvės nėštumo kalendoriuje. Nereikėtų jų nepastebėti ar pamiršti, nes kai kurie tyrimai kitais nėštumo etapais negali būti atlikti arba jų rezultatai gali neatitikti tikrovės.

Pirmieji prenataliniai tyrimai galimi nuo 9 nėštumo savaitės. Tada pacientei atliekamas kraujo tyrimas, kurio dėka galima nustatyti ir nėštumo eigą ir neretai – kūdikio lytį. Tyrimas yra neinvazinis ir visiškai saugus abiems – tiek mamai, tiek vaisiui.

Užsiregistruoti konsultacijai pas gydytoją akušerį ginekologą galite manodaktaras.lt platformoje, paspaudę čia.