Marburgo virusas / Shutterstock nuotr.

Pusiaujo Gvinėjoje – pavojingos Marburgo virusinės infekcijos protrūkis

manodaktaras.lt
Publikuota: 2023-02-20 15:44
Pusiaujo Gvinėja patvirtino pirmąjį Marburgo virusinės ligos, itin užkrečiamos ir pavojingos, protrūkį po to, kai buvo patvirtintos devynių žmonių mirtys, praneša Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).
Maža Centrinės Afrikos šalis vasario pradžioje Kie-Ntem provincijoje paskelbė karantiną daugiau nei 200 žmonių ir apribojo judėjimą po to, kai aptiko nežinomą hemoraginę karštligę.

Kaimyninis Kamerūnas taip pat apribojo judėjimą palei savo sieną, siekdamas išvengti užkrato. Užfiksavusi devynias mirtis Pusiaujo Gvinėja pranešė dar apie 16 įtariamų Marburgo viruso, pasižyminčio tokiais simptomais kaip karščiavimas, nuovargis, vėmimas bei viduriavimas su krauju, atvejų, pranešė PSO.

Pasak PSO, Marburgo virusinės ligos, panašios į Ebolos viruso sukeliamą ligą, mirtingumas gali siekti iki 88 proc. Jai gydyti kol kas nėra patvirtintų nei vakcinų, nei antivirusinių vaistų.

Mirtys preliminariai siejamos su laidotuvių ceremonija, vykusia Kie-Ntem provincijos Nsok Nsomo rajone, pranešė Pusiaujo Gvinėjos sveikatos ministras Mitoha Ondo’o Ayekaba. Vietos sveikatos priežiūros institucijos iš pradžių pranešė apie nežinomą ligą, sukeliančią hemoraginės karštligės atvejus vasario 7 d. ir nusiuntė mėginius į laboratoriją Senegale, kuri galėjo patvirtinti, kad vienas mėginys yra teigiamas dėl Marburgo virusinės ligos, pranešė PSO.

Ji nurodė, kad komandos atlieka galimų kontaktų paiešką, izoliuoja ir gydo įtariamus asmenis.

Kuo ypatinga Marburgo virusinė liga?

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, Marburgo virusinė liga (MVL) yra sunki hemoraginė karštligė, kuria serga tiek žmonės, tiek kiti primatai. Marburgo virusas – genetiškai unikalus zoonozinis (arba gyvūnų platinamas) filovirusų šeimos RNR virusas. Šešios Ebolos viruso rūšys yra vieninteliai žinomi filovirusų šeimos nariai.

Marburgo virusas pirmą kartą buvo atrastas 1967 m., kai hemoraginės karštligės protrūkiai vienu metu įvyko Marburgo ir Frankfurto laboratorijose bei Belgrade. Tuomet susirgo 31 žmogus, iš pradžių laboratorijos darbuotojai, vėliau keli medicinos darbuotojai ir juos slaugę šeimos nariai. Buvo pranešta apie septynias mirtis.

Marburgo viruso „šeimininkas“ yra afrikinis palminis šikšnosparnis Rousettus aegyptiacus. Marburgo virusu užsikrėtę šikšnosparniai nerodo akivaizdžių ligos požymių. Primatai (įskaitant žmones) gali užsikrėsti Marburgo virusu ir susirgti sunkia liga, kurios mirtingumas yra itin didelis. 

Pagrindiniai Marburgo virusinės ligos simptomai:

  • karščiavimas, galimas šaltkrėtis,
  • pykinimas (vėmimas) bei viduriavimas,
  • galvos, gerklės ar raumenų skausmas,
  • hemoraginiai požymiai, tokie kaip kraujavimas iš nosies, dantenų ir kt.
  • galimas bėrimas (be niežulio) nugaros ar krūtinės, pilvo srityje.

Parengta pagal: www.reuters.com; www.cdc.gov