Nėštumas ir mažakraujystė – kaip jos išvengti?
Anemija (kitaip mažakraujystė) – tai patologinė būklė, kuriai būdingas per mažas eritrocitų ir/ar hemoglobino kiekis kraujyje, dėl ko pablogėja deguonies transportas į audinius ir kyla audinių hipoksija (deguonies trūkumas). Geležies stokos anemija – tai dažniausiai pasitaikanti mažakraujystės forma. Lietuvoje nėščiųjų anemija paplitusi 25-30 proc. Mažakraujystė nustatoma, kai kūdikio besilaukiančios moters hemoglobinas mažesnis nei 110g/l.
Skiriami šie anemijos sunkumo laipsniai:
– lengva (I˚) – Hb 120–95 g/l, (nėščiosioms 109-95 g/l)
– vidutinė (II˚) – Hb 94–80 g/l,
– sunki (III˚) – Hb 79–65 g/l,
– gyvybei pavojinga (IV˚) – Hb <65 g/l.

Gydytoja ginekologė Aura Bartaškienė
Kaip išsivysto ši liga?
Geležis yra prarandama kiekvieną dieną su išmatomis, šlapimu, per odą. Vidutiniškai suaugusi moteris kasdien praranda apie 0,8 mg geležies.
Nėštumo metu geležies poreikis padidėja, todėl labai svarbi besilaukiančios moters mityba. Vartodama per mažai geležies turinčių produktų, per mažai vitamino C, per daug arbatos ar kavos, laikydamasi alinančios dietos ar nepilnavertės mitybos, moteris nepapildys geležies atsargų. Kraujavimas nėštumo metu irgi gali sukelti mažakraujystę.
Geležies stokos anemija taip pat gali išsivystyti dėl sutrikusio geležies pasisavinimo organizme. Todėl virškinamojo trakto ligos, sumažėjęs skrandžio rūgštingumas, kai kurių vaistų vartojimas, gali lemti geležies trūkumą. Be to, alkoholio vartojimas, depresija irgi skatina mažakraujystę.
Ar anemiją gali sukelti ir lėtinės ligos? Kokie ligos simptomai?
Jeigu prieš pastojimą jau yra geležies trūkumas arba geležies atsargos moters organizme yra nedidelės, labai didelė tikimybė, kad nėštumo metu išsivystys anemija. Todėl prieš planuojant nėštumą ir nėštumo metu labai svarbu tinkamai maitintis. Esant poreikiui, vartoti geležies preparatus.
Anemijos požymiai yra įvairūs, priklauso nuo mažakraujystės sunkumo:
- bendras silpnumas
- apetito stoka
- plaukų slinkimas
- lūžinėjantys nagai
- dažnas širdies plakimas (tachikardija)
- dusulys
- dirglumas
- greitas raumenų nuovargis, lėtinis nuovargis
- galvos svaigimas
- vangumas
- mėšlungis
- susilpnėjęs imunitetas
Kaip anemija yra gydoma?
Gydymas yra ilgalaikis. Kadangi nėštumas tęsiasi 9 mėnesius, tai, nustačius mažakraujystę, gydytis gali tekti visą likusį nėštumą ir dar bent 3 mėnesius po gimdymo. Negydoma mažakraujystė gali pakenkti vaisiaus vystymuisi.
Jei mažakraujystė darosi grėsminga moters ir jos nešiojamo vaisiaus gyvybei, atliekamas kraujo perpylimas.
Gydoma geležies preparatais, geriau su vitaminu C, rekomenduojami vitamino B kompleksai, folio rūgštis. Yra daug įvairių geriamų geležies papildų, receptinių geležies vaistinių preparatų, sunkesniais atvejais yra į veną lašinamas geležies druskų preparatas. Jei mažakraujystė darosi grėsminga moters ir jos nešiojamo vaisiaus gyvybei, atliekamas kraujo perpylimas.
Kiek svarbi yra nėščiosios mityba?
Geležies gauname tik su maistu, tačiau geležies kiekis skirtinguose maisto produktuose labai skiriasi. Be to, svarbu geležies forma. Maiste yra dviejų pavidalų – heminė ir neheminė – geležis.
Daugiausiai geležies yra mėsoje, kepenyse, be to, geležis iš mėsos yra gerai absorbuojama – apie 20-30 proc. Tai heminė geležis.
Vaisiuose ir daržovėse taip pat yra geležies, tačiau jos yra mažiau ir ji pasisavinama daug blogiau nei iš mėsos. Tai neheminė geležis. Neheminės geležies įsisavinimas padidėja, kartu vartojant heminę geležį, esančią mėsoje, vištienoje ir žuvyje.
Kokie produktai yra rekomenduojami?
Sergant nėščiųjų anemija, rekomenduojamos jautienos, kiaulienos kepenys, liežuvis, inkstai, liesa mėsa, kakava, kiaušinių tryniai, pupelės, kukurūzai, avižinės kruopos, žemės riešutai, džiovinti vaisiai (obuoliai, abrikosai, slyvos), petražolių lapai, špinatai, datulės, obuoliai, kriaušės, mėlynės, ikrai, ruginė duona. Šie produktai turi ypač daug geležies.
Pasikartosiu, kartu valgant ir augalinį, ir gyvulinį maistą, geležis iš augalinio maisto pasisavinama geriau. Tačiau netinkamas maisto produktų derinimas gali mažinti su maistu gaunamos geležies įsisavinimą. Taninai lėtina geležies įsisavinimą – jų yra kavoje ir, ypač daug – arbatoje.
Taninai lėtina geležies įsisavinimą – jų yra kavoje ir, ypač daug – arbatoje.
Sėlenos, kalcis, esantis maisto produktuose (pvz. pienas ir jo produktai), didelis kiekis cinko, sojos baltymai irgi blogina geležies įsisavinimą. Todėl šių medžiagų nerekomenduojama vartoti kartu su geležies preparatais. Kartu su geležies produktais nerekomenduojama tuo pačiu metu vartoti vitamino E, kadangi tokoferolis yra geležies antagonistas.
Mėgstami sumuštiniai (mėsa su kvietine duona) mažina geležies pasisavinimą iš maisto ir didina geležies stokos išsivystymo riziką. Vitaminas C gerina geležies įsisavinimą. Vitamino C gausu citrusiniuose vaisiuose, žaliosiose paprikose, daug šio vitamino randama šviežiose žaliose lapinėse daržovėse. Geležies rezorbciją didina citrinų rūgštis, cukrus, aminorūgštys.
Pas gydytoją ginekologę Aurą Bartaškienę patogu registruotis manodaktaras.lt platformoje.