Kuo moliūgai naudingi sveikatai: 8 privalumai
Maistinė moliūgo vertė
Viename puodelyje termiškai apdoroto moliūgo (245 g) yra:
- Kalorijų: 49
- Riebalų: 0,2 g
- Baltymų: 2 g
- Angliavandenių: 12 g
- Skaidulų: 3 g
- Vitaminas A: 245 proc. referencinės paros normos (RPN)
- Vitaminas C: 19 proc. RPN
- Kalis: 16 proc. RPN
- Varis: 1 proc. RPN
- Manganas: 11 proc. RPN
- Vitaminas B2: 11 proc. RPN
- Vitaminas E: 10 proc RPN
- Geležis: 8 proc. RPN
- Mažas magnio, fosforo, cinko, folio rūgšties kiekis ir B grupės vitaminų kiekiai.
Be to, kad moliūgas yra gausus vitaminų ir mineralų, jis pasižymi mažu kaloringumu, nes jame yra apie 94 proc. vandens. Jame taip pat labai daug beta karotino – karotinoido, kurį organizmas paverčia vitaminu A.
Didelis antioksidantų kiekis gali sumažinti lėtinių ligų riziką
Laisvieji radikalai yra molekulės, gaminamos mūsų organizmo medžiagų apykaitos proceso metu. Nors ir labai nestabilūs, jie atlieka naudingą funkciją, pavyzdžiui, naikina kenksmingas bakterijas. Tačiau per didelis laisvųjų radikalų kiekis kūne sukelia būseną, vadinamą oksidaciniu stresu, kuri yra susijusi su lėtinėmis ligomis, įskaitant širdies ligas ir vėžį.
Moliūguose yra antioksidantų, tokių kaip alfa karotinas, beta karotinas ir beta kriptoksantinas, kurie gali neutralizuoti laisvuosius radikalus, taip apsaugodami ląsteles nuo pažeidimų.
Vitaminų gausa sustiprina imunitetą
Moliūguose gausu maistinių medžiagų, kurios gali sustiprinti jūsų imuninę sistemą. Kai jau minėta, moliūge yra daug beta karotino, kurį mūsų organizmas paverčia vitaminu A. Tyrimai rodo, kad šis vitaminas gali sustiprinti imuninę sistemą ir padeda kovoti su infekcijomis.
Moliūguose taip pat yra daug vitamino C, kuris, kaip įrodyta, padidina baltųjų kraujo kūnelių gamybą, padeda imuninėms ląstelėms dirbti veiksmingiau ir greičiau pagydyti žaizdas.
Moliūgai taip pat yra geras vitamino E, geležies ir folio rūgšties šaltinis – visa tai, kaip įrodyta, taip pat padeda imuninei sistemai.
Vitaminas A, liuteinas ir zeaksantinas gali sustiprinti regėjimą
Sulig amžiumi, natūralu, silpnėja regėjimas. Tačiau valgant tinkamas maistines medžiagas, galima sumažinti regėjimo silpnėjimo riziką. Moliūguose gausu maistinių medžiagų, kurios buvo siejamos su stipriu regėjimu, kūnui senstant.
Pavyzdžiui, jame esantis beta karotino kiekis aprūpina jūsų organizmą būtinu vitaminu A. Tyrimai rodo, kad vitamino A trūkumas yra labai dažna aklumo priežastis. Išanalizavę 22 tyrimus, mokslininkai išsiaiškino, kad žmonės, vartojantys daugiau beta karotino, turėjo žymiai mažesnę kataraktos, dažnos aklumo priežasties, riziką.
Moliūgai taip pat yra vienas geriausių liuteino ir zeaksantino šaltinių – dviejų junginių, susijusių su mažesne su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos rizika.
Be to, jame yra daug vitaminų C ir E, kurie veikia kaip antioksidantai ir gali užkirsti kelią laisviesiems radikalams pažeisti akių ląsteles.
Mažas kalorijų kiekis gali sureguliuoti svorį
Moliūgas laikomas itin maistingu, tai reiškia, kad jame itin gausu maistinių medžiagų, bet neįtikėtinai mažai kalorijų. Viename puodelyje (245 g) virto moliūgo yra mažiau nei 50 kalorijų ir 94 proc. vandens. Taigi, moliūgas yra palankus svorio metimui, be to, yra geras skaidulų šaltinis, kuris gali padėti pažaboti apetitą.
Antioksidantai padeda sumažinti vėžio riziką
Vėžio ląstelės gamina laisvuosius radikalus. Moliūguose yra daug karotinoidų – junginių, kurie gali veikti kaip antioksidantai. Tai leidžia neutralizuoti laisvuosius radikalus ir apsaugoti nuo tam tikrų vėžio formų.
Pavyzdžiui, 13 tyrimų analizė parodė, kad asmenys, vartojantys daugiau alfa karotino ir beta karotino, turėjo žymiai mažesnę skrandžio vėžio riziką. Be to, daugelis kitų tyrimų parodė, kad asmenys, vartojantys daugiau karotinoidų, gali turėti mažesnę gerklės, kasos, krūties vėžio riziką.
Tačiau mokslininkai nėra tikri, ar patys karotenoidai ar kiti veiksniai, pvz. gyvenimo būdo įpročiai, yra atsakingi už šią sumažėjusią riziką.
Kalis, vitaminas C ir skaidulos naudingos širdies sveikatai
Moliūguose yra įdaug kalio, vitamino C ir skaidulų, kurios gali pagerinti širdies sveikatą. Tyrimai parodė, kad žmonėms, kurie suvartoja daugiau kalio, sumažėja kraujospūdis ir insulto rizika – tai bene pagrindiniai širdies ligų rizikos veiksniai.
Moliūguose taip pat yra daug antioksidantų, kurie gali apsaugoti „blogąjį“ MTL cholesterolį nuo oksidacijos. Kai MTL cholesterolio dalelės oksiduojasi, jos gali susikaupti išilgai kraujagyslių sienelių, o tai padidina širdies ligų riziką.
Moliūgo sudėtyje yra junginių, kurie skatina sveiką odą
Moliūguose gausu maistinių medžiagų, kurios puikiai tinka jūsų odai. Juose yra daug karotinoidų, tokių kaip beta karotinas, kuris organizme paverčiamas vitaminu A. Tyrimai rodo, kad beta karotinas gali veikti kaip natūrali apsauga nuo saulės.
Moliūguose taip pat yra daug vitamino C, kuris yra būtinas sveikai odai. Mūsų organizmui reikia šio vitamino, kad susidarytų kolagenas – baltymas, kuris palaiko odą gyvybingą ir sveiką. Be to, moliūguose yra liuteino, zeaksantino, vitamino E ir daug kitų antioksidantų, kurie, kaip įrodyta, stiprina odos apsaugą nuo UV spindulių.
Universalus ir lengvai įtraukiamas į mitybą
Dėl saldoko skonio moliūgas yra populiarus įvairių patiekalų, tokių kaip pyragai, kremai, blynai, ingredientas. Tačiau jis taip pat puikiai tinka ir troškiniams, sriuboms ir kitiems patiekalamas gaminti.
Nulupkite moliūgo žievę, supjaustykite minkštimą ir išskobkite sėklas. Jų neišmeskite, nes jos yra valgomos ir itin naudingos sveikatai, mat turi daug maistinių medžiagų (pvz., moliūgų sėklos gali pagerinti šlapimo pūslės ir širdies veiklos būklę).
Lengviausias būdas suvalgyti moliūgą – pagardinti druska, pipirais ir iškepti orkaitėje. Daugelis žmonių yra itin pamėgę gardžią moliūgų sriubą, ypač ji tinka rudens ir žiemos laikotarpiu.
Parengta pagal: healthline.com