Vitaminų ir mineralų trūkumas
Vitaminų ir mineralų trūkumas; sveika gyvensena / Shutterstock nuotr.

Kokių vitaminų dažniausiai trūksta pavasarį: gydytoja pataria, kaip teisingai juos vartoti

Eglė Dagienė
Publikuota: 2023-04-03 11:10
Dar iš vaikystės ne vienam turbūt tebeaidi galvoje: „Nori būti sveikas ir stiprus – gerk vitaminus“. Tad pamažu įsibėgėjant pavasariui daugelis susirūpiname jų stoka ir skubame į vaistines. Kartais net nežinome, ko organizmui trūksta, bet dėl visa ko įsigyjame įvairių multivitaminų, o jei sportuojame – dar papildomai magnio, kalio ar kitų mineralų. Ar tinkamai elgiamės? Ką iš tiesų reikėtų žinoti apie vitaminų vartojimą ir kokių labiausiai dabar trūksta? 
Kaip portalui manodaktaras.lt teigė šeimos gydytoja Greta Rimkienė, idealiomis gyvenimo sąlygomis maisto papildų vartoti nereikia. Vitaminų vartojimas, anot jos, yra reikalingas tik tuomet, kai yra nustatytas vitaminų trūkumas ar kitos sveikatos būklės, kai reikia papildyti atsargas vitaminais ir mineralais. 

„Pastaruoju metu gana daug kalbama apie vitaminų vartojimą tuo požiūriu, jog tai yra labai visiems reikalinga. Tačiau daugiau, manau, reikėtų kalbėti apie neracionalų ar perteklinį jų vartojimą. Nes vitaminų ar kitų maisto medžiagų perteklius žmogaus organizme gali būti žalingas kaip ir jų trūkumas“, – sakė gydytoja ir patarė maisto papildus vartoti tik pasitarus su savo šeimos gydytoju, gavus reikiamų tyrimų rezultatus.

Šeimos gydytoja Greta Rimkienė

Kaip kūnas reaguoja į vitaminų stoką

Kadangi gyvename šiauriniame pusrutulyje, pasak šeimos gydytojos G.Rimkienės, saulės yra mažiau net vasarą, todėl didžioji dalis mūsų šalies gyventojų turi sumažėjusį vitamino D kiekį, ypač pavasarį. 

„Vitamino D stoka yra Lietuvos gyventojų problema. Atlikti tyrimai parodė, jog vidutinė šalies gyventojų vitamino D koncentracija yra apie 70 nmol/l vasarą ir tik apie 50 nmol/l žiemą! Štai kaip mums stipriai trūksta vitamino D! Lietuvos gyventojams būtinas profilaktinis vitamino D vartojimas rugsėjo–gegužės mėn., –pabrėžė gydytoja. – Profilaktinės ir gydomosios dozės parenkamos pagal amžių, rizikos veiksnius bei vartojimo dažnį. Todėl siūlyčiau pasitarti su savo gydytoju arba vaistininku. Vitamino D atsargos tiksliausiai įvertinamos 25 (OH) D koncentracijos serume/plazmoje tyrimu. Siektina optimali koncentracija turėtų būti 100–150 nmol/l.“

Dėl vitamino D trūkumo gali išryškėti tokie simptomai kaip bendras silpnumas, nuovargis, jėgų stoka. Be to, vitaminas D svarbus imuninei sistemai, kaulams, apsaugai nuo vėžinių susirgimų. Tačiau norint įsitikinti, kad jūsų organizmas tikrai stokoja šio vitamino atsargų, geriau atlikite vitamino D tyrimą prieš jį vartodami.

Jei organizme trūksta kitų vitaminų ir mineralų, pasak gydytojos G.Rimkienės, neretai sunku tai nuspėti, nes nėra specifinių simptomų. Tačiau galite pastebėti, jog ilgainiui ima trūkti energijos, intensyviau slenka plaukai, lūžinėja nagai ir pan. Visgi, gydytojos teigimu, šie ir panašūs požymiai gali liudyti ir apie tam tikras ligas, todėl nereikėtų spėlioti, o geriau iškart kreiptis į specialistus.

Patarimai, kaip tinkamai stiprinti organizmą pavasarį ir sau nepakenkti

  1. Kuo daugiau būkite lauke.
  2. Aktyviai sportuokite bent tris kartus per savaitę
  3. Į darbą, studijas ar mokyklą keliaukite pėščiomis.
  4. Profilaktiškai atlikite tyrimus pasitarę su savo šeimos gydytoju. 
  5. Vartokite vitaminą D profilaktinėmis dozėmis iki gegužės mėnesio pabaigos.
  6. Atidžiau peržiūrėkite savo mitybos įpročius, juos kartais koreguokite.
  7. Formuokite tinkamus mitybos ir fizinio aktyvumo įpročius savo vaikams. 

Užsiregistruoti konsultacijai pas šeimos gydytoją galite manodaktaras.lt platformoje, paspaudę čia.