Hipertenzija; aukštas kraujospūdis

Aukštas kraujospūdis – viena pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje: kaip pastebėti ligą laiku

Pranešimas žiniasklaidai
Publikuota: 2023-05-17 08:26
Gegužės 17-oji – pasaulinė hipertenzijos diena, skirta atkreipti dėmesį į šią ligą bei jos prevenciją. Pasaulyje hipertenzija serga daugiau nei 1,2 milijardo žmonių, o Lietuvoje šią diagnozę išgirsta net 4 iš 10 žmonių. Ši liga neturi ryškių simptomų, dėl to yra sunkiai pastebima ir būtent dėl šios priežasties kartais yra pavadinama „nematoma liga“.
Santaros klinikų profesorius, Nefrologijos centro vadovas dr. Marius Miglinas dalinasi patarimais, kaip šią ligą pastebėti laiku.

Gyvena pilnavertį gyvenimą ir… serga

Skaičiuojama, kad tik kas antras žmogus, turintis aukštą kraujo spaudimą, apie tai žino. Remiantis tyrimų duomenimis, didžioji dalis nediagnozuotų pacientų yra jaunesni nei 60 metų asmenys, kurie yra aktyvūs, vis dar esantys darbo rinkoje ir per daug užsiėmę, kad galėtų apsilankyti pas sveikatos priežiūros specialistą.

Profesorius M.Miglinas perspėja, kad hipertenzija neturi beveik jokių požymių ar simptomų, tad žmogus gali gyventi sau įprastą ir pilnavertį gyvenimą ir nė neįtarti, kad jau turi šią grėsmingą ligą. Tiesą sakant, daugiau nei pusė žmonių, turinčių aukštą kraujospūdį, to nežino. Hipertenzijos pavojingumą iliustruoja ir 2021 metais pasirodęs tyrimas, kuriame apžvelgiami 1990-2019 metų duomenys, susiję net su 104 milijonų pacientų duomenimis, kurie atskleidė, kad hipertenzija yra pagrindinė mirtingumo priežastis.

Santaros klinikų prof., Nefrologijos centro vadovas dr. Marius Miglinas

Aukštas kraujo spaudimas nejučia veikia visą organizmą

Nesukeldama jokių požymių ar simptomų, hipertenzija žmogaus organizmą žaloja pamažu, bet reikšmingai. Pavojingiausia yra tai, kad liga gali ilgai veikti nepastebėta, o kai pajuntami pirmieji ligos požymiai – taisyti situaciją gali būti per vėlu.

„Aukštas kraujo spaudimas yra pagrindinis širdies ligų ir insulto rizikos veiksnys. Kitos komplikacijos gali būti širdies nepakankamumas, periferinių kraujagyslių liga, inkstų funkcijos sutrikimas, tinklainės kraujavimas, regėjimo sutrikimai“, – perspėja profesorius M.Miglinas.

Nematomą ligą pamatyti galima kraujospūdžio matuoklyje

Vienintelis būdas sužinoti, ar kraujospūdis yra per aukštas kraujospūdžio tyrimas. Dažniausiai kraujospūdį matuoja gydytojas ar slaugytoja, pavyzdžiui, įprasto vizito metu. Tam jie naudoja sfigmomanometrą. Tai slėgio matavimo įtaisas (manometras), sujungtas su pripučiamu rankogaliu, vyniojamu aplink žastą. Gydytojas pripučia manžetę ranka stipriai suspaudžiama, tuomet manžetės oras lėtai išleidžiamas, ir gydytojas užfiksuoja rezultatus.

Matuotis kraujospūdi galima ir namuose, tam tinka įprasti, tiek žastiniai, tiek riešiniai matuokliai. Tik svarbu mokėti patį matavimą atlikti teisingai. Iniciatyva „Nematoma liga“ dalinasi šiais patarimais:

  1. Bent 30 minučių iki matavimo nerūkykite, negerkite kavos, nevalgykite;
  2. Prieš matavimą venkite fizinės veiklos;
  3. Pasirinkite ramią aplinką bei komfortišką kambario temperatūrą;
  4. Sėdėkite nugarą atrėmę į kėdės atlošą;
  5. Nelaikykite kojos ant kojos, patogiai remkitės pėdomis į grindis
  6. Pasėdėkite ramiai bent 3-5 minutes;
  7. Nekalbėkite nei prieš, nei matavimo metu

„Atlikus matavimus, svarbu suprasti ir rezultatus. Svarbiausia žinoti skaičius: jei kraujospūdis lygus ar didesnis nei 140/90 mmHg, patenkama į rizikos grupę ir būtina kreiptis į medikus“, – sako profesorius M.Miglinas.

Svarbu ne tik pastebėti, bet ir nuosekliai gydyti

Deja, nemaža dalis žmonių ne tik reguliariai nesitikrina kraujospūdžio, tačiau ir nesiima hipertenzijos kontrolės išgirdę apie diagnozę. Tai – didelė bėda ne tik Lietuvoje, tačiau ir visame pasaulyje. Maždaug pusės pacientų turinčių aukštą kraujospūdį rodmenys ir toliau viršija normos ribas, nors hipertenzijos gydymo gairės teigia, kad aukštas kraujo spaudimas turi būti sureguliuotas per 3 mėn. nuo diagnozės nustatymo.

Pagrindinė taisyklė – gydytojo paskirtus medikamentus būtina išgerti laiku ir laikytis gydymo režimo. Gydymo režimo bus lengviau laikytis vartojant vienos tabletės derinius kaip rekomenduoja tarptautinės hipertenzijos gydymo gairės. Kilus su gydymu susijusiems klausimams, visuomet tarkitės su specialistu – tik taip pavyks sukontroliuoti aukštą kraujo spaudimą.

Gegužės 17-ąją Vilniaus Akropolyje aukšti kojūkininkai kviečia pastebėti aukštą kraujospūdį

Šiandien minint pasaulinę hipertenzijos dieną, Vilniaus Akropolyje nuo 16 iki 19 valandos vyksta kraujospūdžio matavimų akcija, kurios metu medikai profesionaliai atliks matavimus, kartu apžvelgs rezultatus ir pasidalins patarimais dėl nuoseklaus kraujo spaudimo stebėjimo.

Užsiregistruoti konsultacijai pas gydytoją kardiologą galite manodaktaras.lt platformoje, paspaudę čia.