Ligonis, pacientas / Shutterstock nuotr.

Apie retą ligą Sauliui paliudijo sutrikusi koordinacija: medikai pritaikė unikalų metodą

manodaktaras.lt
Publikuota: 2023-05-03 06:49
Prieš 13 metų Saulius pajuto pirmuosius ligos simptomus. „Nuolat svaigo galva, temdavo akyse. Pastebėjau, kad atsirado koordinacijos sutrikimų“, – prisimena vyras. Saulius nusprendė nedelsti ir kreiptis į gydytojus. Kauno klinikose atlikus magnetinio rezonanso tyrimą (MRT), jo galvoje rastas 8 centimetrų auglys.
Šarūnas Tamašauskas, Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos gydytojas neurochirurgas, pasakoja, kad šis auglys, vadinamas hemangiopericitoma, yra ypač retas: „Tai – labai retas onkologinis susirgimas, kuris gali būti nustatytas bet kurioje kūno vietoje, dažniausiai apatinėse galūnėse, dubens organuose, plaučiuose ar galvos smegenyse“.

Gydytojas neurochirurgas Šarūnas Tamašauskas

Dažnai pacientai net nejaučia, kad serga šia klastinga onkologine liga. „Kai navikas pradeda spausti smegenis, gali atsirasti galvos skausmai, pykinimas, traukuliai ar galūnių jėgos susilpnėjimas. Įprastai tik tada pacientai pajunta pirmuosius ligos simptomus“, – aiškina gydytojas neurochirurgas.

Ši onkologinė liga gydoma chirurginiu būdu atliekant kraniotomiją – kaukolės atvėrimą. Kauno klinikų neurochirurgai Sauliui atliko itin sudėtingą, daugiau nei 10 valandų trukusią operaciją, po kurios auglys buvo pašalintas.

Saulius pasakoja, kad po operacijos jautėsi puikiai. „Praėjus 10-čiai metų, vėl pradėjau pastebėti tuos pačius simptomus. Nusprendžiau, kad metas pasitikrinti“, – pasakoja pacientas. Deja, MRT rezultatai parodė, kad auglys atsinaujino, todėl Sauliui dar kartą atlikta sunki neurochirurginė operacija.

Dvi atliktos operacijos nesustabdė naviko augimo. Daugiadalykė gydytojų komanda priėmė sprendimą, kad Sauliui gali padėti stereotaksinė radiochirurgija, kuri yra atliekama gama peiliu.

„Šis gydymo metodas naudojamas, kai reikia labai tiksliai spinduliuotės energija nukreipti į auglį. Gama peilis leidžia saugiai pasiekti auglį net prie tokių svarbių vietų kaip smegenų kamienas, regos ir klausos nervai, – pasakoja Š.Tamašauskas. – Pritaikius gydymą gama peiliu, nuo spinduliuotės apsaugomos sveikos smegenų struktūros ir visas žmogaus kūnas.“

Gydymas pacientui gama peiliu pacientui Sauliui atliktas per savaitę, skiriant tris gydymo seansus. „Po gydymo pacientas jautėsi gerai ir jau po pusmečio radiologiniai tyrimai parodė, kad auglys pradėjo mažėti“, – dalijasi gydytojas neurochirurgas.

Gama peilio pagalba auglio augimas sustabdytas. „Kas pusmetį atvykstu į Kauno klinikas pasidaryti MRT, tačiau gyvenu ir jaučiuosi gerai, – šypsosi Saulius. – Džiaugiuosi, kad Kauno klinikų medikai padėjo įveikti ligąׅ.“

Pirmasis Baltijos šalyse gama peilio centras Kauno klinikose atidarytas 2019 metais. 2022 m. Gama peilio centre gydėsi 378 pacientai. Šiuo inovatyviu įrenginiu gydomi pacientai su galvos smegenų augliais, galvos kraujagyslių sutrikimais, veido skausmais ir kamuojami Parkinsono ligos.

Kauno klinikų informacija