Laktozės netoleravimas: priežastys ir simptomai
Laktozės netoleravimas – kas tai?
Laktozės netoleravimas – tai virškinimo sistemos reakcija į laktozę, piene esantį cukrų. Remiantis literatūra, mūsų šalyje laktozės netoleravimas nustatytas maždaug 25–30 proc. asmenų.
Kas sukelia laktozės netoleravimą?
Laktozės netoleravimą lemia du veiksniai: laktozės malabsorbcija ir žarnyno jautrumas. Laktozės malabsorbcija yra svarbiausias veiksnys – tai nesugebėjimas suskaidyti ir įsisavinti laktozės plonojoje žarnoje, dėl kurio laktozė vėliau patenka į storąją žarną ir sukelia simptomus.
Laktozės netoleravimo simptomai
- pilvo pūtimas, spazmai
- pilvo skausmas,
- dujų kaupimasis,
- alerginiai bėrimai,
- viduriavimas, vėmimas,
- galimi raumenų ir sąnarių skausmai,
- galvos skausmas,
- širdies ritmo sutrikimas,
- padažnėjęs šlapinimasis.
Laktozės netoleravimo priežastys
Laktozės netoleravimas arba fermento, skaldančio pieno cukrų, trūkumas organizme gali būti tiek paveldėtas, tiek ir įgytas po įvairių žarnyno negalavimų. Ši būklė gali atsirasti ir, pavyzdžiui, persirgus virškinamojo trakto ligomis. Netoleruoti laktazės asmuo gali ir dėl kitų priežačių, tokių kaip alkoholizmas, baltymų stoka mitybos racione ir kt.
Laktozės netoleravimo tipai
Pirminis laktozės netoleravimas
Šis tipas atsiranda dėl sumažėjusios laktazės gamybos plonojoje žarnoje.
Antrinis laktozės netoleravimas
Jis gali išsivystyti dėl plonosios žarnos pažeidimų ar persirgtos ligos.
Įgimtas laktozės netoleravimas
Tai gana retai pasitaikantis laktazės trūkumas, atsiradęs gimus.
Įgytas laktozės netoleravimas
Šį laktozės netoleravimo tipą gali sukelti įvairūs žarnyno susirgimai.
Laktozės netoleravimo diagnozė
Norint nustatyti laktozės netoleravimą, atliekami įvairūs diagnostiniai tyrimai.
Laktozės netoleravimą lemiančio genetinio faktoriaus nustatymo (PGR) testas
Šio tyrimo metu įvertinamas su laktozės netoleravimu susijusių specifinių genų polimorfizmas. PGR testas atliekamas iš kraujo arba iš seilių ėminio.
Laktozės netoleravimo kvėpavimo testas
Tai itin tikslus, neinvazinis ir patikimas būdas, siekiant diagnozuoti laktozės netoleravimą. Prieš šį tyrimą specialistas pacientui duoda išgerti tam tikro skysčio su laktoze. Po kurio laiko ištiriamas paciento iškvepiamas oras. Jei asmuo netoleruoja laktozės, jo iškvėptame ore bus rasta didelė koncentracija vandenilio dujų.
Išmatų rūgštingumo tyrimas
Šis tyrimas gali būti naudojamas mažiems vaikams ir kūdikiams. Pamaitinus vaiką pieno produktais (laktoze), ištiriamas jo išmatų mėginys. Pieno rūgšties ir kitų šalutinių produktų kiekis mėginyje gali parodyti, ar organizmas įsisavina laktozę.
Laktozės netoleravimo gydymas
Daugelio laktozės netoleruojančių asmenų organizmas negali natūraliai gaminti laktazės, tad viena išeičių – laktazės papildų arba fermentų vartojimas, kuriuos paskirs jus prižiūrintis gydytojas. Jie gali būti tablečių, kapsulių ar lašų pavidalu. Šie laktazės fermentai padės sušvelninti patiriamus simptomus.
Kai kurių vaistų sudėtyje yra laktozės, todėl prieš vartojant patariama atidžiai skaityti informacinį lapelį.
Mokslininkai taip pat eksperimentuoja su pieno rūgšties bakterijomis kaip galimu laktozės netoleravimo simptomų šalinimo būdu. Tai bakterijos, kurios laktozę paverčia pieno rūgštimi, o ne dujomis. Šių bakterijų vartojimas probiotikų pavidalu kartu su jas maitinančiais prebiotikais gali pagerinti laktozės toleravimą.
Laktozės netoleravimas: mityba
Jei jums diagnozuotas laktozės netoleravimas, turėsite atidžiai sekti tai, ką kasdien valgote. Teks atsisakyti daugelio pieno produktų. Todėl tam, kad gautumėte visų reikiamų maistinių medžiagų ir vitaminų, kurių yra piene ir jo produktuose (pvz. kalcio, baltymų, vitaminų A, B12, D), reikės paįvairinti mitybos racioną.
Kalcio trūkumą papildysite, į mitybą įtraukdami
- riešutų, sėklų,
- brokolių,
- lapinių kopūstų,
- rukolos,
- batatų,
- taip pat ankštinių ir kt.
Vitamino D atsargas papildysite, valgant:
- riebią žuvį (lašiša, skumbrė, silkė),
- kiaušinio trynius,
- raudoną mėsą,
- kepenis,
- grybus.
Verta atminti, jog laktozės gali būti ir duonoje, sausuose pusryčiuose, grūdų batonėliuose, džiūvėsėliuose, bulvių traškučiuose ar sultinio kubeliuose, todėl atidžiai skaitykite produktų etiketes.
Kai kurie asmenys toleruoja pieno produktus tam tikrais kiekiais arba derindami juos su kitais maisto produktais.
Galima vartoti laktozės neturinčius pieno produktus (pvz., „lactose free“ pieną, sūrius, jogurtus), augalinį pieną (riešutų gėrimus) arba ožkų pieną, kuris toleruojamas geriau. Jogurtas, kefyras ir kiti fermentuoti pieno produktai paprastai geriau toleruojami, nes juose yra mažiau laktozės. Natūraliai mažai laktozės yra ir kai kuriuose kietuosiuose sūriuose.
Produktai, kuriuose laktozės yra daugiausiai

Laktozės netoleravimas ir gyvenimo kokybė
Laktozės netoleravimas gali sukelti diskomfortą, sukurti tam tikrų apribojimų, pavyzdžiui, keliaujant, socialinėse situacijose ir pan. Tačiau, laikantis tinkamos mitybos ir kitų rekomendacijų, laktozės netoleravimas nesudaro didelių nepatogumų. Rekomendacijos:
- Tinkama mityba. Venkite laktozės turinčių produktų, rinkitės alternatyvas be laktozės, augalinius pienus, mityba ar papildais užtikrinkite tinkamą vitamino D ir kalcio suvartojimą;
- Laktazės fermentų papildai. Laktazės fermentų papildai prieš vartojant laktozės turinčius produktus padeda suskaidyti laktozę;
- Sekite, kokie produktai ir kokie kiekiai sukelia nepageidaujamus simptomus, išbandykite toleravimo lygį;
- Išmokite skaityti maisto produktų etiketes, nes laktozės gali būti perdirbtuose maisto produktuose.
Laktozės netoleravimas ar alergija pienui?
Laktozės netoleravimas kartais neteisingai suprantamas kaip alergija pienui. Abu sutrikimai panašūs tuo, kad simptomai pasireiškia pavartojus laktozės turinčių produktų, taip pat simptomai gali sutapti. Vis dėlto laktozės netoleravimas ir alergija pienui yra skirtingos ligos:
- Laktozės netoleravimas atsiranda dėl fermento laktazės trūkumo, todėl pieno cukrus (laktozė) nesuskaidomas ir sukelia virškinimo sutrikimus. Alergija karvės pieno baltymui susijusi su imuninės sistemos reakcija, reakcijos gali būti labai stiprios;
- Laktozės netoleravimo ir alergijos pieno baltymui simptomai gali sutapti (virškinimo sutrikimai), tačiau alergijos atveju dažniau pasireiškia alergijoms įprasti simptomai: odos bėrimai, niežulys, patinimas, kvėpavimo sutrikimai. Sunkiais atvejais gali pasireikšti gyvybei pavojinga būklė anafilaksija.
Užsiregistruoti maisto netoleravimo testui galite ČIA.