Galvos svaigimas, silpnumas
Galvos svaigimas, silpnumas / Shutterstock nuotr.

Daugelį metų moters organizmas gamino alkoholį: rasta tikroji priežastis

manodaktaras.lt
Publikuota: 2024-06-10 09:10
Iš moters burnos nuolat sklido alkoholio kvapas, nors ji svaigalų nevartojo. Jai nuolat svaigdavo galva ir būdavo silpna. Tačiau ne vienerius metus gydytojai nerado tikslios priežasties, kol galiausiai po įvairių tyrimų moteriai pripažintas alkoholio fermentacijos žarnyne sindromas (angl. auto-brewery syndrome), rašo CNN.
50-metė Toronto gyventoja, lydima vyro, dėl savo būklės dvejus metus nuolat lankydavosi pas savo šeimos gydytoją ir net septynis kartus kreipėsi į skubios pagalbos skyrių.

„Medikai nustatė, kad moters alkoholio kiekis organizme galėjo svyruoti nuo 30 iki 62 milimolių litre. Normalu, kai alkoholio žmogaus organizme yra iki 2 milimolių litre“, – sakė Toronto universiteto infekcinių ligų specialistė dr. Rahel Zewude.

Alkoholio kiekis iki 62 milimolių litre yra nepaprastai didelis ir būtų laikomas pavojingu gyvybei, netgi mirtinu, pripažino Barbara Cordell, advokatų asociacijos „Auto-brewery sindromo informacija ir tyrimai“ prezidentė.

Visi skubios pagalbos skyriaus gydytojai klausinėjo apie minėtos moters gėrimo įpročius. Ją apžiūrėjo ir trys skirtingi ligoninės psichiatrai, kurie padarė išvadą, kad ji neatitinka alkoholio vartojimo sutrikimo diagnozės kriterijų.

„Pacientė tvirtino gydytojams, kad jos religija neleidžia jai vartoti alkoholio, o jos vyras tikrai patvirtino, kad ji negeria jokių alkoholinių gėrimų. Tačiau tik po septintojo apsilankymo skubios pagalbos skyriaus medikai pagaliau pripažino, jog tai gali būti alkoholio fermentacijos žarnyne sindromas ir nusiuntė pacientę pas specialistus“, – pasakojo moterį gydžiusi dr. R. Zewude.

Labai retas ir dažnai neatpažintas sindromas

Alkoholio fermentacijos žarnyne sindromas (auto-brewery) yra itin retai pasitaikanti būklė, kai virškinimo trakte esančios bakterijos ir grybeliai maiste esančius angliavandenius paverčia etanoliu.

Pirmasis toks atvejis pastebėtas 1946 m. Afrikoje, kai be jokios žinomos priežasties plyšo penkerių metų berniuko skrandis. Atlikus skrodimą nustatyta, kad jo pilvą užpildė „putotas“ skystis, turintis alkoholio tvaiką.

Remiantis 2021 m. apžvalga, nuo 1974 m. angliškoje medicinos literatūroje aprašyta 20 diagnozuotų šio sindromo atvejų. Papildomų pranešimų apie simptomus pasitaikė Japonijoje, kur ši būklė vadinama meitei-sho, arba „autointoksikacijos alkoholiu sindromu“.

Šis sindromas pasireiškia, kai tam tikros bakterijų ir grybelių rūšys tarsi okupuoja žmogaus žarnyno mikrobiomą, iš esmės virškinamąjį traktą paversdamos nejudančiu aparatu.

Mokslininkai mano, kad šis procesas vyksta plonojoje žarnoje ir labai skiriasi nuo įprastos žarnyno fermentacijos storojoje žarnoje, kuri suteikia mūsų organizmui energijos.

Nors prie to gali prisidėti daugybė patogenų, dauguma atvejų kyla dėl dviejų rūšių grybelių pertekliaus: Saccharomyces ir Candida. Candida gyvena ant mūsų kūno, burnoje, virškinamajame trakte, makštyje ir dažnai įsivyrauja, kai naudingesnės bakterijos žūsta dėl antibiotikų vartojimo.

2013 m. ataskaitoje aprašytas atvejis, kai 61 metų amžiaus vyrui, kuriam daugelį metų dažnai kildavo nepaaiškinami „girtumo priepuoliai“, buvo diagnozuotas Saccharomyces cerevisiae, arba alaus mielių, t.y., tų pačių mielių, kurios naudojamos alui gaminti, perteklius žarnyne.

40 m. amžiaus vyras Šiaurės Karolinos valstijoje buvo sustabdytas už tai, kad, policininkų įsitikinimu, vairavo išgėręs. Jis neigė vartojęs alkoholio, nors jo kraujyje buvo nustatyta 0,2 proc. alkoholio, o tai maždaug 2,5 karto viršija leistiną normą Jungtinėse Valstijose.

„Tai nėra itin retai pasitaikantis atvejis, kaip mums atrodo, jis tiesiog retai diagnozuojamas. Daugelis žmonių gali vaikščioti apsvaigę ir tiesiog galvoti, kad yra pavargę, nors gali būti, kad jų organizmas fermentuoja alkoholį“, – sakė B. Cordell.

Sindromo rizikos veiksniai

Egzistuoja keletas rizikos veiksnių, galinčių daryti įtaką alkoholio fermentacijos žarnyne sindromo atsiradimui:

  • cukrinis diabetas
  • kepenų ligos,
  • uždegiminės žarnyno ligos
  • trumpo žarnyno sindromas, kai plonoji žarna yra pažeista arba sutrumpėjusi.
  • gali būti net genetinis polinkis, susijęs su tuo, kaip gerai žmogaus organizmas metabolizuoja alkoholį.

„Tačiau turi sąveikauti keli rizikos veiksniai, kad kiltų taip vadinama metabolinė audra ir šis sindromas pasireikštų žmogui“, – paaškino infekcinių ligų specialistė dr. R. Zewude.

Toronto gyventojai ši metabolinė audra prasidėjo, sulaukus 40-ies, kuomet ji ėmė sirgti šlapimo takų infekcijomis, kurios buvo gydomos antibiotikais. Ilgainiui moters žarnyne ėmė nykti naudingos bakterijos, todėl įsitvirtino grybeliai.

Tam, kad mielės vystytųsi, reikia „degalų“ – angliavandenių. Moteriai sulaukus 48 m. amžiaus, jos organizmas beveik visus su maistu gautus angliavandenius paversdavo alkoholiu.

„Jei ji nevartodavo daug angliavandenių, simptomai nebūdavo tokie blogi. Tačiau vos suvalgius gabalėlį pyrago ar kitą angliavandeniais prisotintą patiekalą, alkoholio kiekis jos organizme sparčiai didėjo“, – pasakojo dr. R. Zewude.

Auto-brewery sindromo gydymo galimybės

Pasak specialistės, alkoholio fermentacijos žarnyne sindromo gydymas pradedamas fungicidų kursu, kuris pacientui skiriamas atlikus biopsiją arba kolonoskopiją, kai nustatomi konkretūs žarnyną kolonizavę patogenai. Pradėjus vartoti plataus spektro fungicidus, paciento savijauta pamažu gerėja.

„Atsparumas antimikrobinėms medžiagoms yra svarbi šio sindromo dalis, nes iš dalies žmonės juo suserga dėl to, kad dažnai vartoja antibiotikus, kurie sutrikdo žarnyno veiklą, – sakė gydytoja. – Reikia pradėti pamažu ir tik tuomet, jei pacientas tampa atsparus konkrečiam fungicidui, išbandyti ir kitus“.

Tam, kad būtų sunaikintos mielės, pacientai turi laikytis griežtos dietos, ribojančios angliavandenius. Pasak dr. R. Zewude, geriausia būtų išvis atsisakyti angliavandenių, tačiau to padaryti beveik neįmanoma. Taip pat gali padėti probiotikai, skirti naudingoms bakterijoms atkurti.

Parengta pagal: edition.cnn.com