Vitamino B12 trūkumas nėra mitas – prieš „veganiško sausio“ akciją perspėja ekspertai
Suaugusiems reikia 1,5 mikrogramo vitamino B12 per dieną. B12 yra mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose ir pieno produktuose, bet ne daržovėse, vaisiuose ar grūduose. Taigi veganiškai besimaitinantys žmonės turėtų vartoti B12 praturtintus produktus, pavyzdžiui, dribsnius, arba vartoti papildus.
Išbandyti veganišką mitybą ragina britų nevyriausybinė organizacija Veganuary. „Veganiškas sausis“ – organizacijos akcija, kurioje dalyvauti gali visi, norintys visą mėnesį maitintis vien augaliniu maistu. Užsiregistravę dalyviai kasdien gauna motyvacinius elektroninius laiškus, veganiškų patiekalų receptų, informaciją apie produktus ir pan. 2019 metų sausį Veganuary buvo užsiregistravę 250 tūkst. dalyvių iš viso pasaulio.
Tiesa, per mėnesį, kiek trunka Veganuary akcija, vitamino B12 trūkumas neišsivystys. B12 stoka vystosi 3-4 metus, kol pasirodo pirmieji specifiniai požymiai – dažniausiai tai galūnių dilgčiojimas ar tirpimas. Tačiau iki tol žmonės, kuriems trūksta vitamino B12, gali skųstis nuovargiu, mieguistumu, silpnumu, apatija, pablogėjusia atmintimi.
Vitaminas B12 reikalingas daugybei viso organizmo procesų. Šio vitamino trūkumas sukelia mažakraujystę. Pasaulyje populiarėjant veganiškai mitybai, ekspertai perspėja, kad B12 stoka nėra mitas, nes socialiniuose tinkluose galima aptikti teiginių, kad veganams nėra būtina papildomai vartoti B12 papildų.
Apie veganiškos mitybos poveikį sveikatai nėra atlikta daug tyrimų. Jungtinės Karalystės ir JAV mokslininkų tyrimai, kuriame dalyvavo 10 tūkst. žmonių, parodė, kad veganai mažiau linkę turėti antsvorio, jiems mažesnė 2-ojo tipo cukrinio diabeto ir širdies ligų rizika. Tačiau jiems šiek tiek didesnė kaulų lūžių ir hemoraginio insulto rizika.
Parengė Monika Kairienė pagal bbc.com