Pietūs vaikams – kaip paruošti paprastai, sveikai ir linksmai?
- Planuokite iš anksto
Kad darbo savaitę streso dėl maisto gaminimo būtų mažiau, savaitgalį suplanuokite, ką gaminsite pietums visą savaitę. Taip žinosite, kokių produktų jums reikia. Galite ant šaldytuvo pakabinti visos savaitės pietų valgiaraštį.
- Kuo paprasčiau
Pietų patiekalai neturi būti sudėtingi. Į patiekalą reikėtų įtraukti: baltymų (mėsa, kiaušiniai, riešutų sviestas, ankštiniai), vaisių ar daržovę, angliavandenių iš visagrūdžių produktų (viso grūdo duona, bandelė, makaronai), pieno produktų (sūris, jogurtas, pienas).
Toks derinys patenkins vaiko mitybos poreikius. Baltymų reikia augimui, angliavandenių iš visagrūdžių produktų – energijai, riebalų – smegenų vystymuisi, pieno ir kitų kalcio turinčių produktų – kaulams ir dantims.
- Įtraukite vaikus į maisto ruošimą
Planuodami savaitės valgiaraštį, leiskite vaikams pasiūlyti savo idėjas, apsipirkinėkite kartu, net jei tai darote internetu. Paprašykite vaikų išrinkti duoną, bandeles, daržoves, vaisius, užtepėles. Jei apsiperkate ūkininkų turgelyje, leiskite vaikui išrinkti vaisius ir daržoves.
Jau 4 metų vaikai gali įsitraukti į maisto ruošą – užtepti tepamą sūrį ar riešutų sviestą ant duonos, sumaišyti salotas, atplėšti salotų lapus sumuštiniams, nuplauti vaisius ir daržoves. Vyresni vaikai gali padėti pjaustant daržoves, gaminant kepinius.

Vaikai pjausto daržoves / Shutterstock nuotr.
Vyresni vaikai gali norėti patys pasigaminti lengvus pietus. Jei pietums planuojate makaronų salotas, paruoškite ingredientus, pavyzdžiui, supjaustytus pomidorus, brokolį, avinžirnius, tarkuotą sūrį ir makaronus. Vaikas galės pats susimaišyti. Jei esate šalia, tai puiki proga pasikalbėti su vaiku apie maistą ir maistines medžiagas. Niekas kitas taip neišmokys apie maistą ir mitybą, kaip paties vaiko patirtis ruošiant maistą.
- Užšaldykite
Palengvinti kasdienę maisto gamybą galima pietų patiekalus paruošiant iš anksto ir juos užšaldant. Užšaldyti galima duoną, blynus, vaflius, kitus kepinius, vištienos kepsnelius, glotnučius, sumuštinius, sriubas ir troškinius (galima šaldyti porcijomis). Išvakarėse ištraukite iš šaldiklio, atėjus pietų metui, patiekite su šviežiais produktais ar kitais priedais.
- Tegul būna smagu
Pažvelkite į maistą kūrybiškai, vaikai lauks pietų, jei bus smagu. Iš maisto produktų sudėliokite veiduką, sumuštinius patiekite gyvūnų ar kitokių formų.

Linksmas sumuštinis / Shutterstock nuotr.
Galite pagaminti spalvingus vaisių ar pomidorų ir sūrio iešmelius, įterpkite ir savo rašytą linksmą raštelį.

Vaisių iešmelis / Shutterstock nuotr.
Kiekvienai savaitės dienai sugalvokite skirtingą pietų tematiką, pavyzdžiui, pirmadieniais galėtų būtų „Užkandžių pietūs“ – ant padėklo paserviruokite sūrio, riešutų sviesto, krekerių, morkyčių su padažu, riešutų, šviežių ar džiovintų vaisių. Penktadieniai galėtų būtų „Mėgstamiausių pietų“ diena, kai patiekalą nusprendžia vaikai arba po pietų laukia desertas.
- Sunaudokite likučius
Pietums galite sunaudoti praėjusios dienos vakarienės likučius, taip ir nešvaistysite maisto. Pavyzdžiui, nuo vakarienės likusią mėsą galite su daržovėmis susukti į tortiliją ar tako. Likusią paukštieną ar žuvį galite sunaudoti sumuštiniams ar salotoms.
Pietų idėjos:
- Rūkyta lašiša ant visagrūdės duonelės su tepamu sūriu ir pomidoru
- Lęšių sriuba su vištienos dešrelėmis
- Daržovių ar kalakutienos čili troškinys su duona
Garnyrai, užkandžiai:
- Supjaustytos daržovės: morkos, paprikos, agurkai su mėgstamu pagardu (humusu, gvakamole, jogurtiniu padažu)
- Obuolio ar kriaušės skiltelės su riešutų ar saulėgrąžų sviestu, ar jogurtu
- Švieži vaisiai ir uogos
- Džiovinti ar kepti vaisiai
- Jogurtas su dribsniais, riešutais, vaisiais
Parengė Monika Kairienė pagal cnn.com