Saulės dilgėlinė; niežtinti oda / Shutterstock nuotr.

Odos įsijautrinimas saulei: kaip atpažinti ir kokių klaidų vengti

Eglė Dagienė
Publikuota: 2023-05-12 07:06
Kai kurie žmonės pastebi, kad po pabuvimo saulėje atvirose kūno vietose atsiranda dilgėlinis odos bėrimas, niežėjimas. Tai saulės sukelta dilgėlinė, kuri, pasak alergologės dr. Neringos Stirbienės, dažniausiai pasitaiko jauno amžiaus suaugusiems (20–40 m.), iš kurių dažniau serga moterys, tačiau gali pasitaikyti ir kūdikiams bei vyresnio amžiaus žmonėms.

Kaip atpažinti saulės dilgėlinę

Pasak gydytojos, per kelias minutes, pabuvus saulėje, atvirose kūno vietose ar vietose, pridengtose plonu, baltu audiniu, atsiranda odos paraudimas, dilgėlinis bėrimas, tas vietas niežti.

„Kūno vietos, kurių oda dažniau būna uždengta, reaguoja stipriau, nei atviros vietos, tokios kaip veidas ar plaštakos. Gali būti akių vokų ar burnos gleivinės patinimas. Simptomai praeina, kai nebėra kontakto su saule, dažniausiai per kelias valandas“, – paaiškino alergologė dr. N.Stirbienė.

Gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė dr. Neringa Stirbienė

Saulės dilgėlinė yra lėtinis įgytas fotojautrumo sutrikimas. Tai reta dilgėlinės forma: sergantieji saulės dilgėline sudaro 0,5 proc. visų dilgėlinės atvejų ir 7 proc. visų fotodermatozių atvejų.

Saulės dilgėlinė, anot alergologės, yra gerybinė būklė, tačiau gali labai pabloginti gyvenimo kokybę, apriboti kasdieninę veiklą: „Dažniausiai būna tik vietiniai odos simptomai. Sisteminiai simptomai, tokie kaip silpnumas, švokštimas, dusulys gali išsivystyti tuomet, kai dideli odos plotai yra ilgai veikiami saulės, tačiau net esant sisteminiams simptomams, anafilaksinė reakcija saulės dilgėlinės atveju – reta“.

Įtakos gali turėti ir vartojami vaistai

Kodėl atsiranda saulės dilgėlinė, pasak alergologės dr. N.Stirbienės, nėra iki galo aišku. Manoma, kad tokių žmonių odoje ar kraujo plazmoje yra tam tikras veiksnys, kuris yra aktyvuojamas saulės šviesos spindulių ir pradeda veikti kaip fotoalergenas, sukeldamas dilgėlinei būdingus simptomus. Kartais įtakos turi ir išoriniai veiksniai, pavyzdžiui, jei žmogus vartoja tam tikrus vaistus.

Jei pasireiškę saulės dilgėlinės simptomai vargina ir trukdo gyvenimo kokybei, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju. Taip pat būtinai konsultuotis su specialistu, jei pasireiškia sisteminiai simptomai.

Kaip saugoti odą ir palengvinti jos būklę

  1. Atsiradus saulės dilgėlinės simptomams, gydytoja rekomenduoja nebūti tiesioginės saulės spinduliuose.
  2. Norint, kad greičiau praeitų ligos simptomai, gali padėti neslopinantys vaistai nuo alergijos.
  3. Esant sunkesnei saulės dilgėlinės eigai, gali prireikti gydymo kitais vaistais, o fototerapija gali padėti sukelti toleranciją saulei. Dėl gydymo vaistais ir fototerapijos reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju. 

Kai saulės šviesa provokuoja dilgėlinę, rekomenduojama:

  • kiek įmanoma vengti saulės,
  • dėvėti tankaus audinio tamsius drabužius, kurie geriau sugeria saulės šviesą,
  • vengti plonų, šviesaus audinio drabužių,
  • odą tepti plataus spektro kremais nuo saulės (SPF – ne mažiau kaip 50).

Užsiregistruoti konsultacijai pas gydytoją alergologą galite manodaktaras.lt platformoje, paspaudę čia.