Naujagimio sveikata
Naujagimis

Kokie tyrimai atliekami naujagimiams?

manodaktaras.lt
Publikuota: 2023-05-24 10:02
Visi Lietuvoje gimę naujagimiai tiriami dėl įvairių ligų ir sutrikimų. Nustatyti ligas svarbu kuo anksčiau, kad būtų galima pradėti gydymą ir nesutrikdyti normalios kūdikio raidos. Kokie tyrimai atliekami pirmosiomis naujagimio gyvenimo dienomis?

Balai pagal APGAR

Vos gimę naujagimiai įvertinami pagal APGAR skalę. Šis įvertinimas parodo bendrą naujagimio būklę 1-ą ir 5-ą minutę po gimimo. Vertinamas naujagimių širdies plakimas, kvėpavimas, odos spalva, raumenų tonusas ir refleksai. Vertinimas pagal APGAR skalę parodo išgyvenamumo prognozę, bet ne tolesnę naujagimio sveikatos būklę. 

  • 8–10 balų: naujagimio būklė gera, medikų pagalbos nereikia.
  • 4–7 balai: naujagimiui gimdymo metu pritrūko deguonies, reikia suteikti skubią pagalbą ar gaivinimą.
  • 1–3 balai: naujagimio gyvybei gresia pavojus.

Pirmosios apžiūros

Jei gimdymas buvo sklandus, pirmą kartą naujagimių gydytojas – neonatologas – naujagimį apžiūri per pirmas dvi valandas nuo gimimo, dažniausiai po pirmojo maitinimo.

Kai mama su naujagimiu perkeliama į pogimdyvinę palatą, neonatologas naujagimį apžiūri kiekvieną rytą. Apžiūros metu metu vertinama bendroji būklė, žindymo aktyvumas, svoris, laikinųjų būklių simptomai, odos ir virkštelės pokyčiai.

Pirmieji tyrimai

  • Klausos patikra. Apie 1-3 iš 1000 naujagimių gimsta su didesniu ar mažesniu klausos sutrikimu. Naujagimio klausa tiriama otoakustinės emisijos metodu. Šį tyrimą galima atlikti 2-3 dieną gyvenimo dieną. Tyrimas neskausmingas, gali būti atliekamas naujagimiui miegant ar tada, kai kūdikis ramus. Svarbu kuo anksčiau nustatyti klausos sutrikimą, nes dėl klausos sutrikimo sutrinka vaiko kalba ir raida. Jei tyrimo atsakymas neigiamas, naujagimis nukreipiamas gydytojo otolarinolaringologo–surdologo konsultacijai.
  • Akių dugno raudonojo reflekso tyrimas. Tyrimas atliekamas užtemdytoje patalpoje tiesioginio vaizdo oftalmoskopu, siekiant laiku nustatyti įgimtas optinių terpių drumstis ar kitas akių ligas, trukdančias normaliai vystytis regos sistemai. Nustačius pakitimų, naujagimis siunčiamas vaikų oftalmogo konsultacijai.
  • Kritinių įgimtų širdies ydų tikrinimas. Dėl širdies ydų gali staiga pablogėti naujagimio būklė, nors pirmosiomis dienomis jokie simptomai nepasireiškia. Tyrimas neinvazinis, parodantis deguonies kiekį audiniuose. Jei audinių įsotinimas deguonimi normalus, naujagimis neturės širdies patologijos. Nepakankamas deguonies kiekis gali rodyti ne tik širdies ydą, bet ir kvėpavimo sutrikimus ar įgimtą infekciją. Gydytojas neonatologas įvertins būklę ir nukreips specialisto konsultacijai.

Hemoraginės ligos profilaktika

Hemoraginė liga – tai kraujavimas, sukeliamas kraujo krešumo sutrikimo, susijusio su vitamino K stygiumi dėl netobulos naujagimio kepenų funkcijos. Per pirmąsias valandas nuo gimimo visiems naujagimiams rekomenduojama suleisti vitamino K.

Skiepai

Visi naujagimiai, nesant kontraindikacijų ir gavus tėvų sutikimą, yra skiepijami nuo tuberkuliozės ir hepatito B.

  • HB (hepatito B) vakcina skiepijama 1-ą gyvenimo parą. Skiepijama giliai į šlaunies raumenį.
  • BCG (tuberkuliozės) vakcina skiepijama 2–3-ią gyvenimo parą. Skiepijama į kairio žasto viršutinę išorinę sritį. 

Visuotinis naujagimių tikrinimas – genetiniai tyrimai

Kraujo tyrimui imama iš naujagimio kulno 2–5 gyvenimo dieną, bet ne anksčiau kaip praėjus 48 val. po pirmojo maitinimo. Kraujas imamas iš naujagimio kulniuko ant specialaus chromatografinio popieriaus ir mėginys siunčiamas į Medicininės genetikos centrą.

Nuo 2023 metų sausio visi naujagimiai tiriami dėl 12 medžiagų apykaitos ligų – enilketonurijos, įgimtos hipotirozės, galaktozemijos, įgimtos antinksčių hiperplazijos, vidutinio ilgio riebalų rūgščių acil-KoA dehidrogenazės stokos, metilmalono acidemijos, I tipo gliutaro acidurijos, karnitino nešiklio stokos, ilgų grandinių riebalų rūgščių acil-KoA dehidrogenazės stokos, klevų sirupo šlapime ligos, cistinės fibrozės ir 5q spinalinės raumenų atrofijos.

Šis tyrimas kompensuojamas PSDF lėšomis, tačiau, jei tėvai pageidauja, iš tų pačių kraujo lašelių gali būti atlikti mokami genetiniai tyrimai dar dėl 30 retų ligų.

Svarbu šį tyrimą atlikti per pirmąją gyvenimo savaitę. Anksčiau diagnozavus ligą, galima pradėti gydymą. Tėvai informuojami, jei tyrimo rezultatai teigiami, įtariant ligą.

Naujagimio išrašymas namo

Sveiki naujagimiai iš ligoninės paprastai išrašomi 2–3-iąją gyvenimo parą, jei šeima pageidauja – po kelių valandų. Naujagimiai namo išrašomi, kai visos gyvybinės funkcijos yra normalios, tuštinimasis ir šlapinimasis normalus, naujagimis gerai valgo, o svorio kritimas yra iki 10 procentų.

Su naujagimiu parvykus į namus, svarbu pasirinkti gydymo įstaigą ir joje prirašyti naujagimį. Per kelias dienas šeimos ar vaikų ligų gydytojas arba slaugytoja susisieks dėl pirmojo vizito.

Kada kreiptis į gydytoją?

Kreipkitės į kūdikį prižiūrintį gydytoją, jei pasireiškė:

  • pasunkėjęs kvėpavimas, mėlynavimas;
  • gausus veido bėrimas;
  • paraudimas aplink naujagimio krūteles;
  • naujagimis vangus, nevalgo, pakilusi arba žema kūno temperatūra;
  • gausus atpylimas, išsipūtęs pilvas, naujagimis nesituština;
  • ryškėja arba vėl atsinaujina gelta;
  • įtartini pakitimai skiepijimo vietose ar pasireiškusios komplikacijos.

Užsiregistruoti pas pediatrą – vaikų ligų gydytoją galite čia.