Kontaktinis dermatitas; egzema; rankų paraudimas / Shutterstock nuotr.

Kas dažniausiai iššaukia kontaktinį dermatitą?

manodaktaras.lt
Publikuota: 2023-02-27 09:59
Kartais būna, jog oda staiga išsausėja ir ima niežėti. Viena iš galimų priežasčių – kontaktinis dermatitas. Tai odos reakcija, kuri atsiranda liečiantis su įvairiomis medžiagomis, kurioms jūsų kūnas yra itin jautrus. 
Pasak Nacionalinės egzemos asociacijos, terminas „dermatitas“ vartojamas apibūdinti bet kokį bėrimą, tačiau kontaktinis dermatitas skiriasi nuo atopinio dermatito tuo, jog jis išsivysto, odai prisilietus prie kokios nors medžiagos, o ne dėl genetinės priežasties.

Remiantis Amerikos dermatologų akademijos (ADA) duomenimis, kontaktinis dermatitas būna dviejų tipų:

  1. Alerginis kontaktinis dermatitas yra alerginė odos reakcija, esant nuolatiniam kontaktui su alergizuojančia medžiaga.
  2. Iritacinis kontaktinis dermatitas yra odos reakcija, kuri ilgainiui išsivysto susidūrus su dirginančia medžiaga.

Abiem atvejais oda tampa sausa, paraudusi, niežtinti, kartais nusėta pūslelėmis, gali lydėti deginimo ar perštėjimo pojūtis.

Kontaktinis dermatitas yra labai dažnas ir tam tikru gyvenimo momentu paveikia beveik visus žmones, pažymi ADA. Niujorko gydytoja dermatologė dr. Michele Green teigia, kad tai yra pagrindinė daugelio alerginių reakcijų priežastis.

ADA duomenimis, tam tikrų profesijų atstovai, kuriems dienos eigoje reikia dažnai drėkinti rankas, dažniau patiria kontaktinį dermatitą, pvz. slaugytojos, barmenės, kosmetologės, kirpėjos ir kt. Be to, sergant astma, šienlige arba turint kitų rūšių egzemą, organizmui taip pat kyla didesnė rizika. Aplinka taip pat vaidina itin svarbų vaidmenį, pvz. jei yra karšta ar itin šalta, itin drėgna ar sausa, tikimybė išsivystyti kontaktiniam dermatitui gerokai padidėja.

Kaip atpažinti kontaktinį dermatitą

Galite pastebėti savo odos tiesioginę reakciją, jai liečiantis su tam tikra medžiaga: ji parausta, niežti, joje gali atsirasti bėrimai ar pūslelės. Po kelių dienų ar savaičių oda gali tapti itin sausa, skilinėjanti, pleiskanojanti ir pan. Egzemos simptomai gali keistis: susilpnėti ar paryškėti. Žinoma, geriausiai tai padės nustatyti gydytojas dermatologas.

Štai keli galimi „kaltininkai“, kurie dažniausiai sukelia kontaktinį dermatitą:

Viešas baseinas

Dr. M.Green teigimu, chloras kai kuriems asmenims gali sukelti niežėjimą, odos paraudimą ar dilgėlinę. Pasak Amerikos alergijos, astmos ir imunologijos koledžo, baseino vanduo apskritai gali išsausinti odą bei sukelti arba paaštrinti jau esamą bėrimą. Tačiau tai nereiškia, kad nebegalite jame maudytis. Tiesiog patariama ilgai nebūti baseine, o po jo iškart nusiprausti po dušu bei pasitepti odą apsauginiu drėkinamuoju kremu, kuris veiks kaip apsauginis barjeras odai.

Šampūnai

Ar kada nors skaitėte informaciją apie šampūno sudėtį? Patariama tai daryti visiems, ypač linkusiems į įvairias odos problemas. Pasak Nacionalinio egzemos fondo, izotiazolinonai (neleidžiantys bakterijoms daugintis šampūno buteliuke) ir kokamidopropilo betainas (tirštiklis) dažniausiai randami šampūnuose ir gali turėti neigiamą poveikį odai.

Skalbikliai

Retai, tačiau gali būti, jog kai kuriuose skalbikliuose esantys ingredientai gali sukelti bėrimus, sako Minesotos universiteto medicinos mokyklos klinikinis dermatologijos profesorius dr. Charlesas E.Crutchfield III. Kiti asmens priežiūros produktai ar buities priemonės (pvz., indų ploviklis) taip pat gali sukelti odos problemų. Pridėtiniai kvapai, kurie kartais gali būti ir nenurodyti ant pakuotės, dažnai yra dirginantys.

Dulkės

Taip, jos taip pat gali sukelti kontaktinį dermatitą, sako dermatologė dr. M.Green. Kadangi sunku išvengti dulkių aplinkoje, todėl jautrios odos asmenims ji pataria naudoti specialų drėkinamąjį kremą, kuriame yra keramidų, mat jie veikia kaip apsauginis barjeras ir padeda išvengti kai kurių alergenų.

Lateksinės pirštinės

Jas dėvėdami nebūtinai iškart pastebėsite odos reakciją. Pasak Amerikos dermatologų akademijos, gali prireikti kelių mėnesių ar metų, kai nuolat tiesiogiai kontaktuojant su kuria nors medžiaga gali išsivystyti alergija. Pavyzdžiui, jei dirbate ligoninėje ir kito darbo metu didžiąją dienos dalį mūvite latekso pirštines, vieną dieną galite pastebėti, kad jūsų rankos ima niežėti. Tai yra jūsų organizmo alerginė reakcija šioms pirštinėms.

Metaliukai ant džinsų ar raktuose

Alergija nikeliui yra plačiai paplitusi visame pasaulyje. Tačiau šio metalo sunku išvengti, nes jo yra visur. Pavyzdžiui, 2017 m. žurnale the Brazilian Annals of Dermatology paskelbtame tyrime nustatyta, kad nikelio buvo rasta absoliučiai visuose raktuose, kurie buvo naudoti tyrime. Netgi džinsų sagos ir metaliniai užsegimai gali sukelti neigiamą odos reakciją.

Manikiūras

Remiantis 2015 m. žurnale „Skin Appendage Disorders“ paskelbtu tyrimu, akrilinis nagų lakas (taip pat ir gelinis) buvo susiję su kontaktiniu dermatitu ant pirštų galiukų. Paprastai niežėjimas prasideda nuo nagų guolio. Tačiau daugeliu atvejų nagų lako sukeltas dermatitas greitai preina, lakui išdžiuvus.

Svarbu atminti, jog kontaktinio dermatito bėrimas nebūtinai reiškia, kad turite alergiją. Dažnai vengiant dermatitą sukėlusių produktų ar medžiagų, bėrimas savaime išnyksta. Bet jei nejaučiate pagerėjimo arba odos būklė prastėja, pasikonsultuokite su savo gydytoju dermatologu.

Parengta pagal: www.everydayhealth.com

Užsiregistruoti konsultacijai pas gydytoją dermatologą galite manodaktaras.lt platformoje, paspaudę čia.