Sąnariai, artritas / Shutterstock nuotr.

Kaip tinkama mityba padeda sergant uždegiminėmis sąnarių ligomis?

Aukse Kontrimiene
Publikuota: 2022-06-09 13:19
Sąnarių ligos vargina ne tik vyresnio amžiaus žmones, šios sveikatos bėdos vis dažniau pasitaiko ir jauniems asmenims. Didesnė rizika tiems, kurių šeimoje yra asmenų, sergančių šiomis ligomis. Neretai sąnarių skausmas siejamas su dideliu fiziniu krūviu, bet gana dažnai sąnarių skausmus sukelia autoimuninės ligos, inkstų veiklos sutrikimai, netinkamos darbo sąlygos ir antsvoris.
Gydytoja dietologė Rasa Razgūnaitė.

Gydytoja dietologė Rasa Razgūnaitė.

Sąnarių ligos skirstomos į degeneracines ir uždegimines. Degeneracinės, tokios kaip kelių, klubo sąnarių artrozės bei osteochondrozės, pasireiškia tarpslankstelinių diskų, sąnarinės kremzlės irimu ir nykimu. Dėl to ima varginti sausgyslių ir raumenų skausmai, sąstingis.

Uždegimines sąnarių ligas, tokias kaip reumatoidinis artritas, dažniausiai sukelia įvairios organizme „pasislėpusios“ infekcijos, pavyzdžiui, lėtinė angina. Ne iki galo išgydyti infekciniai susirgimai neretai baigiasi sąnarių uždegimais, sukeliančiais negrįžtamus pokyčius. Sąnarius skauda, jie traška, tinsta, rytais atrodo lyg sustingę.

Mityba gali sumažinti uždegimą

Dietologė Rasa Razgūnaitė sako, kad norint išvengti sąnarių ligų ar sulėtinti jų progresavimą, reikia skirti didelį dėmesį savo mitybai. Pasak medikės, kalbant apie uždegimines sąnarių ligas, reikia atkreipti dėmesį į žarnyno mikrobiotą. „Mūsų organizmo bakterijų rinkinys yra labai svarbus, nes jis vaidina didelį vaidmenį ligos vystymosi procese ir bendrai reguliuoja mūsų organizmo fiziologinę ir imunologinę atranką. Todėl mityba yra labai svarbi“, – sako gydytoja.

Nuo to, kaip keičiasi žarnyno bakterijų rinkinys, vadinamoji mikrobiota, rizika sirgti uždegiminėmis ligomis arba padidėja, arba sumažėja. „Jeigu žmogus jau serga sąnarių liga, tai arba mes ją paūminame, arba tą procesą sumažiname. Rizika išauga, jeigu mes vartojame daug raudonos perdirbtos mėsos:  dešros, dešrelių, kumpių, įvairių maisto pusfabrikačių“, – įspėja dietologė R.Razgūnaitė.

Atsisakyti druskos, transriebalų ir rafinuotų angliavandenių

Medikė įspėja ir dėl druskos pertekliaus kasdienėje mityboje. Druskos galima lengvai viršyti, netgi nepastebimai padauginti, jeigu dienos racione yra daug gydytojos išvardintų raudonos mėsos gaminių. „Riziką padidinti uždegiminius procesus sukelia ir dienos metu suvartotas per didelis kalorijų skaičius, nes per didelis neišnaudotos energijos kiekis užaugina antsvorį ir didina riziką susirgti nutukimu. Taip pat nerekomenduojami visi transriebalai bei rafinuoti angliavandeniai“, – pataria gydytoja dietologė.

Pasak medikės, visi jos išvardinti rizikos veiksniai padidina uždegimą ir organizmo  rezistentiškumą insulinui, tai reiškia padidina organizmo atsparumą išskiriamam insulinui. Ši būsena per laiką gali išprovokuoti ir dar kitas gretutines ligas.

„Jeigu norime atitolinti visus sąnarių uždegiminius procesus ir, jeigu jau sergame šiomis ligomis, bet norime pristabdyti jų progresavimą, tai mums reiktų vartoti daugiau riebios žuvies, vaisių, augalinės kilmės riebalų. Labai tinka avokadas, alyvuogių, linų sėmenų aliejus“, – pataria gydytoja dietologė R.Razgūnaitė.

Skaidulos, kurių gausu kruopose, uogose, vaisiuose ir daržovėse

Medikė tvirtina, kad mityboje labai didelį vaidmenį vaidina skaidulos. Jos sumažina uždegiminio C reaktyvinio baltymo (CRB) kiekį žmogaus organizme. Suaugusiems žmonėms reikia suvartoti ne mažiau kaip 25 gramus skaidulų per dieną.  „Skaidulos taip pat mažina kito uždegiminio faktoriaus, tokio kaip interleukino 6 kiekį mūsų organizme. Tai yra citokinas, toks mažytis baltymas, kuris dalyvauja perduodant imuninio atsako signalą iš vienų ląstelių į kitas. Ir yra tarsi uždegimo mediatorius. Tad skaidulos mums padeda kovoti su uždegimu. O jų daugiausiai gauname valgydami pilno neapdoroto grūdo kruopas, vaisius ir daržoves, įvairias sėklas“, – sako gydytoja dietologė. Sultys nėra gera alterantyva, jos ne tokios vertingos. Pasak medikės, ypatingai naudingi citrusiniai vaisiai, kuriuose gausu vitamino C, o jis taip pat mažina uždegimą

Specialistės teigimu, vaisiuose, uogose ir daržovėse taip pat yra daug karotenoidų ir flavonoidų, ypač tamsios spalvos uogose, žaliose lapinėse daržovėse, morkose. Šiuose produktuose yra gausu vitamino E, kitaip žinomo kaip tokoferolis, ir vitamino C, antioksidantų. 

Omega 3 riebalų rūgštys

Gydytoja dietologė teigia, jog mityboje labai svarbios ir omega 3 riebalų rūgštys. Jos taip pat mažina uždegiminius procesus. „Šių rūgščių galime gauti iš riebios žuvies, avokadų, alyvuogių, linų sėmenų aliejaus. Savo šalyje neturime pakankamai riebios žuvies, tad neretai visų naudingų produktų suvartojame nepakankamai. Todėl verta pamąstyti ir apie papildomą omega 3 riebalų vartojimą. Kokios turėtų būti dozės ir kokias rūgštis reiktų vartoti papildomai, gali patarti gydytojas konsultacijos metu“, – tvirtina medikė.

Gydytoja dietologė R.Razgūnaitė įspėja, jog sergant uždegiminėmis sąnarių ligomis reikėtų riboti kavos vartojimą. Galima išgerti ne daugiau kaip 4 puodelius juodos kavos per dieną.

Sarkopenijos grėsmė

Labai dažnai sergantieji sąnarių ligomis, varginami stipraus sąnarių skausmo, mažai juda, todėl sukaupia daugiau antsvorio ir suserga nutukimu. Gydytoja teigia, kad nutukimas labai dažnas sergančiųjų sąnarių ligomis gretutinis susirgimas. „Žmonės, matydami savo kūno pokyčius, sunerimsta ir pradeda su tuo kovoti. Pirmiausia pradeda mažinti maisto porcijas, atsisako tam tikrų produktų. Taip, dažnu atveju svoris sumažėja. Visgi svarbu paminėti vieną dalyką, kad visi sergantieji sąnarių ligomis ir siekiantys sumažinti savo kūno svorį, susiduria su didele grėsme susirgti sarkopeniniu nutukimu“, – įspėja medikė.

Sarkopeninis nutukimas diagnozuojamas, kai nutukęs ar antsvorio turintis žmogus sumažina kūno apimtis raumenų masės sąskaita – sumažėja jo raumeninė masė. „Taip nutinka, kai žmogus mažai juda, suvartoja didesnį kiekį kalorijų, vartoja medikamentus – gliukokordikoidus, kurie augina svorį. Todėl labai svarbu matant, jog kūno svoris jau viršija kūno masės indeksą (KMI), laiku kreiptis pagalbos į specialistą. Svorį mažinti labai svarbu, bet ne raumenų, o riebalinės masės sąskaita“, – tvirtina gydytoja dietologė.

O atsiradus sarkopenijai, netekus raumenų masės, medikės teigimu, akivaizdžiai gali pradėti blogėti ne tik pagrindinės ligos eiga, taip pat gali atsirasti ir kitų gretutinių ligų, o laikantis dietologo nurodymų uždegiminius procesus tikrai galima sumažinti.