Atopinis dermatitas; egzema
Atopinis dermatitas; egzema / Shutterstock nuotr.

Ką valgyti vasarą, sergant egzema?

manodaktaras.lt
Publikuota: 2024-07-05 09:10
Egzema yra lėtinė uždegiminė odos liga, kuri dažnai pasireiškia įvairaus pobūdžio niežtinčiu bėrimu. Sergantiems egzema patariama atidžiau rinktis maisto produktus, kurie gali padėti sušvelninti ligos simptomus.
Vasarą gali kilti naujų iššūkių – perkaitimas ir prakaitavimas dar labiau dirgina odą. Kai kuriems žmonėms egzemos paūmėjimą gali sukelti tam tikri maisto produktai. Tikslios dietos nėra, sergant šia liga, tačiau kai kurie tyrimai rodo, kad tam tikrų maisto produktų įtraukimas į mitybą padeda suvaldyti simptomus.

Lašiša

Kepta lašiša
Kepta lašiša / 123RF.com nuotr.

Lašišoje yra daug omega-3, sveikųjų riebalų. Kadangi egzema yra uždegiminė būklė, manoma, kad šie sveikieji riebalai gali padėti sumažinti odos simptomus sukeliančią imuninę reakciją.

Kai kurie tyrimai konkrečiau nagrinėja, kokį vaidmenį omega-3 gali atlikti egzemos atveju. Omega-3 riebalų rūgštys dalyvauja palaikant normalų drėgmės lygį odoje. Tyrimai rodo, kad dėl omega-3 trūkumo gali padidėti egzemos rizika.

Daug omega-3 turi ne tik lašiša, bet ir ančiuviai, sardinės, upėtakiai.

Braškės

Braškės yra puikus vitamino C šaltinis. Šis vitaminas svarbus žaizdų gijimui, yra antioksidantas ir reikalingas normaliam kolageno kiekiui odoje palaikyti. Tyrimai parodė, kad egzema sergančių žmonių vitamino C kiekis yra mažesnis, palyginti su nesergančiais. Tad mėgaukitės šviežiomis braškėmis arba įmaišykite jų į salotas, jogurtą.

Avižos

Avižos yra puikus būdas papildyti savo mitybą skaidulinėmis medžiagomis. Daug ląstelienos turinti mityba padeda palaikyti gerąsias virškinimo sistemos bakterijas. Didžioji dalis mūsų imuninės sistemos yra žarnyne. Apskaičiuota, kad 70–80 proc. mūsų imuninių ląstelių gyvena virškinimo sistemoje.

Sveikos žarnyno bakterijų pusiausvyros palaikymas gali padėti sumažinti uždegiminius egzemos simptomus. Avižos yra skaidulinių medžiagų šaltinis, jos taip pat yra prebiotikų tipas. Prebiotikai maitina gerąsias mūsų virškinamojo trakto bakterijas.

Svogūnai

Svogūnai yra flavonoidų – tam tikrų maisto produktų junginių, kurie siejami su mažesniu uždegimu, šaltinis. Flavonoidai gali padėti reguliuoti imuninės sistemos veiklą, kad sumažėtų egzemos simptomai.

Svogūnai yra dar vienas patikimas prebiotinių medžiagų, kurios maitina gerąsias virškinimo sistemos bakterijas ir padeda joms klestėti, šaltinis. Jei svogūnų nemėgstate, flavonoidų yra ir vyšniose, citrusiniuose vaisiuose, brokoliuose, lapiniuose žalumynuose.

Šalta arbata

Arbata
Arbata / Shutterstock nuotr.

Tyrimai parodė, kad arbata, pvz. žalioji, turi tam tikrą priešuždegiminį poveikį, kuris gali sumažinti egzemos simptomus. Įrodyta, jog 4 puodelių ulongo arbatos vartojimas kiekvieną dieną padėjo sumažinti tyrimo dalyvių, sergančių egzema, simptomus.

Vasarą tinka gerti tiek karštą, tiek šaltą arbatą. Arbatos gėrimas gali būti naudingas ne tik kaip priešuždegiminis vaistas, bet ir kaip puikus būdas išlikti hidratuotam. Tai ypač svarbu vasarą, kai daugiau prakaituojate.

Kimči

Rauginti maisto produktai sukuriami vykstant procesui, kai mielės arba bakterijos skaido (fermentuoja) maiste esančius cukrus. 2016 m. atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie vartoja daugiau fermentuotų maisto produktų, rečiau serga atopiniu dermatitu  – paplitusia egzemos rūšimi.

Fermentuoti maisto produktai gali pagerinti gerųjų bakterijų kolonijas žarnyne. Tai palaiko jūsų imuninę sveikatą. Kimči yra tradicinis fermentuotas korėjietiškas maistas. Jis dažnai gaminamas iš ridikėlių ir kopūstų, tačiau galima naudoti ir kitas daržoves.

Kiti fermentuoti maisto produktai, kuriuos galite įtraukti į savo mitybos planą, yra jogurtas, rauginti kopūstai, kombuča ir kt.

Parengta pagal: healthline.com