Ką daryti, kai nuolat jaučiamas nuovargis?
Nuovargis / Shutterstock nuotr.

Ką daryti, kai nuolat jaučiatės pavargę?

manodaktaras.lt
Publikuota: 2023-05-12 08:25
Nuolatinį nuovargį dažniausiai lemia stresas, neišsimiegojimas, prasta mityba, mažas fizinis aktyvumas. Ką daryti, jei jaučiate nuolatinį nuovargį?

  • Gerai išsimiegokite. Suaugusiems reikia maždaug 8 valandų miego. Atsipalaiduokite prieš miegą, nežiūrėkite televizoriaus, nenaršykite telefone.
  • Valgykite dažnai po nedaug. Vietoj 3 didesnių valgymų pabandykite valgyti dažniau, bet mažesnius patiekalus ir užkandžius 5-6 kartus per dieną. Tokiu būdu stipriai neišalksite, kalorijos tolygiau pasiskirstys per dieną.
  • Judėkite. Jei jaučiate nuovargį, gali atrodyti, kad mankšta ar sportas yra paskutinis dalykas, ką norėtume daryti. Tačiau iš tiesų net ir trumpas pasivaikščiojimas suteiks energijos, o reguliariai sportuodami jausitės mažiau pavargę. 
  • Valdykite stresą, išmokite atsipalaiduoti, užsiimkite mėgstama veikla. Stresas, nerimas, perdegimas darbe atima labai daug energijos. Atsipalaiduokite sportuodami, klausydamiesi muzikos ar skaitydami, bendraudami su draugais. Bet kuri veikla, kuri jums padeda atsipalaiduoti, suteikia energijos.
  • Atsikratykite antsvorio. Antsvoris trukdo normaliam organizmo funkcionavimui, apsunkina širdies darbą, dėl to greičiau pavargstate.  
  • Atsisakykite ar sumažinkite kofeino. Kofeino yra kavoje, arbatoje, koloje, energetiniuose gėrimuose. 1-2 gėrimai su kofeinu per dieną gali suteikti energijos, tačiau dėl didesnio kofeino suvartojimo galite jausti nuovargį. Kiekvieno žmogaus organizmas į kofeiną reaguoja skirtingai. Pabandykite kofeino atsisakyti palaipsniui mažindami ir visiškai nevartoti mėnesį, kad pajustumėte, ar kofeino atsisakymas turi teigiamą poveikį.  
  • Sumažinkite alkoholio. Nors atrodo, kad alkoholis padeda greičiau užmigti, iš tiesų jis sutrikdo miegą, miegas tampa ne toks gilus. Net ir miegoję 8 valandas, jausitės nepailsėję.
  • Gerkite daugiau vandens. Kartais nuovargis atsiranda dėl nedidelės dehidratacijos. Dehidratuotas organizmas funkcionuoja ne taip efektyviai.
  • Nerūkykite. Cigrarečių dūmuose yra kenksmingų medžiagų, rūkymas sekina organizmą.

Kodėl jaučiatės pavargę?

Jeigu nuolatos jaučiate nuovargį, kuris nepraeina net gerai išsimiegojus ir pailsėjus, gali būti, kad nuovargį lemia medicininė priežastis. Jausti nuolatinį energijos stygių nėra normalu. Ligos, kurios gali lemti nuovargį: miego apnėja, hipotireozė (hipotiroidizmas), onkologinė liga, išsėtinė sklerozė, inkstų ligos, depresija, diabetas, fibromialgija, kt. Taip pat nuovargį galite jausti dėl įvairių maistinių medžiagų (vitaminų, mineralų) trūkumo.

Temos: