Žuvis. / Fotolia nuotr.

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė: kokią žuvį rinktis šventėms

Aukse Kontrimiene
Publikuota: 2020-12-23 20:30
Lietuviams įprasta, kad žuvies patiekalai sudaro nemenką dalį šventinio meniu. Ar žinome, kurios žuvys yra pačios vertingiausios, kaip dažnai jas valgyti, kaip gaminti? Jūsų dėmesiui gydytojos dietologės Kristinos Jasmontienės patarimai, kuriais ji dalijasi ir feisbuke.
Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

„Jei galiu patarti – bent vienu pasirinkimu į meniu įtraukite kurią nors riebią žuvį – lašišą, ar nuo seno įprastą, bet dėl to ne prastesnę pačių ruoštą silkę. Kodėl? Priežasčių daug – riebi žuvis vienintelis kai kurių omega 3 riebiųjų rūgščių šaltinis, kurių mūsų organizmas pats pasigaminti negali. Taigi, papildyti jų atsargas – tai reiškia sumažinti įvairiausių ligų rizikas, netgi žiemos periodu užplūstančią blogą nuotaiką. Teigiama kad žuvyje esančios medžiagos gali ją praskaidrinti, o kur dar galimybė papildyti vitamino D atsargas, patikėkit –  maisto produktuose jo rasti itin nelengva. Apskritai – žuvis, jūros gėrybės – vieni sveikiausių produktų žemėje.

Šiais laikais dažnas žiemos švenčių stalui ieško ne tik tradicinių lietuviškų žuvies variacijų, o per šias Kūčias ir Kalėdas, kuomet kelionių egzotika mėgaujamės prisiminimuose, atkartoti ją virtuvėje – gal visai nebloga idėja. Taigi keliaukime – Italija, Tailandas, Kinija, Kroatija…

Mano šeima jau ne pirmi metai šventėms planuoja tiek tradicinius lietuviškus įvairių rūšių silkės, ar tiesiog paprastai orkaitėje ar grilyje iškeptos šviežios žuvies patiekalus, o jaunoji karta labai pageidauja jūros gėrybių, pavyzdžiui, midijų ar tailandietiškos jūros gėrybių sriubos. Beje, sąmoninga vaikų pažintis su jūros produktais, bent pas mus prasidėjo nuo jūros gėrybių, o ne nuo pačios žuvies, kurią, kaip patirtis rodo, dažnai vaikams prisijaukinti ne iškart pavyksta.  Ir tai nėra blogai, pažinties pradžia gali būti įvairi.

Taigi, tai tik patvirtina seną kaip pasaulis tiesą, šventė švente tampa dėl esančių kartu bendrystės, o maistas, kad ir koks skirtingas – puikus būdas tą bendrystę stiprinti. Ir kuo jis įvairesnis, tuo geriau.

Linkiu Jums įdomių skonių kelionės per šias neįprastas šventes!“, – feisbuke rašė gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

Svarbu žinoti:

  • Riebi žuvis pagrindinis būdas gauti svarbių omega 3 riebiųjų rūgščių (EPA ir DHA), todėl svarbu valgyti silkės, lašišos, sardinės, skumbrės kiekvieną savaitę.
  • Liesa žuvis – itin vertingas kokybiškų baltymų šaltinis.
  • Žuvyse gausu niacino, vit. D ir B12, geležies, seleno, fosforo, cinko, jodo.
  • Nėščiosios turėtų vengti žalios, termiškai neapdorotos žuvies, suši, ir didelių, plėšrių jūros žuvų rūšių, net ir termiškai apdorotų – tuno, kardžuvės, ryklio, kurios gali būti pavojingu gyvsidabrio šaltiniu. Tai nereiškia, kad nėščiosios neturi valgyti žuvies – keletą kartų per savaitę saugu valgyti tinkamai paruoštos lašišos, sardinės, krevečių, menkės, skumbrės ir pan.
  • Svarbu kaip gaminate – net ir patį sveikiausią produktą lengvai sugadinsite netinkamai ruošdami. Venkite kepti riebaluose, paniruoti, skrudinti. Žuviai idealiai tinka grilis, orkaitė ar ruošimas ant garų. Vaikams, kai svarbu išrinkti visus kaulelius ir „paslėpti“ intensyvesnį žuvies kvapą, puikiai tiks žuvies kotletukai su daug daržovių.
  • Valgykite žuvį bent 2 ar 3 kartus per savaitę.
  • Rūkyta žuvis nėra alternatyva šviežiai ruoštai žuviai.

Kur konsultuoja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė, sužinoti GALIMA ČIA

Silkės su avokadu ir obuoliu receptas

1 nedidelis virtas burokėlis, pusė obuolio, avokado 1/4 didesnio, 50 g silkės filė (sveikesnis pasirinkimas – silkė su galva), šaukštas graikiško jogurto, galima per pusę maišyti su majonezu, ar pasigaminti naminio majonezo, šiek tiek krapų.

Viską supjaustyti ir minėta eilės tvarka susluoksniuoti. Dėkite į nedidelius indelius, taip paruošti užkandžiai atrodys šventiškiau.

Gydytojos dietologės Kristinos Jasmontienės tekstas apie žuvies pasirinkimus šventėms. ??
Komentaruose nepamirškite…

Posted by Dietos on 2020 m. gruodžio 21 d., pirmadienis