Dietologų patarimai, kaip sureguliuoti mitybą, sutrikus kasos funkcijai
Ypatingas dėmesys mitybai
Sutrikus kasos egzokrininei funkcijai, mitybos ekspertai pataria ypatingą dėmesį skirti savo kasdienei mitybai.
„Žmonės, sergantys šia liga, turėtų rinktis pilnavertę mitybą, praturtintą liesais baltymais, vaisiais, daržovėmis ir nesmulkintais grūdais, – teigia Niujorko NYU Langone Health dietologė Arielle Leben. – Rinkitės sveikus riebalus, esančius lašišoje, avokaduose, riešutuose, tačiau saikingai“.
Atsižvelgdami į gydytojo rekomendacijas kontroliuokite kasdienes maisto porcijas ir derinkite su pakaitine kasos fermentų terapija. Pasak dietologės A.Leben, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į valgio ruošimą – geriau troškinti ar virti garuose, nei kepti riebaluose.
Ko vengti?
Nėra tokių maisto produktų, kurių sergantieji KEFN, turėtų specialiai vengti, sako Klivlando klinikos dietologė Krista Maruschak.
„Šis kasos funkcijos sutrikimas reiškia, kad nepakankamai gerai skaidomos įvairios maistinės medžiagos, ypač riebalai. Tačiau tai nereiškia, kad turėtumėte vengti visų maisto produktų, kuriuose yra riebalų. Dieta nėra tikslinga – būtina gauti visavertį maistą“.
Remiantis Nacionalinio kasos fondo duomenimis, sergant tam tikromis ligomis, atsirandančioms dėl KEFN (pvz. cistine fibroze), kaloringa mityba yra naudinga.
Tačiau dietologė A.Leben pataria vartoti tik sveikuosius riebalus ir vengti transriebalų bei sočiųjų riebalų, kurių yra perdirbtoje mėsoje, keptame maiste ar pieno produktuose.
Pirmenybė mažoms porcijoms
Gydytojui paskyrus pakaitinę kasos fermentų terapiją, svarbu fermentus vartoti taip, kaip nurodyta. „Norint užtikrinti tinkamą maisto virškinimą ir įsisavinimą, būtina nuosekliai vartoti paskirtus fermentus su visais valgiais ir užkandžiais rekomenduojamomis dozėmis. Negalima atidėlioti valgymo, jei jau išgėrėte fermentų“, – pabrėžė A.Leben.
Anot Amerikos gastroenterologų asociacijos, pakaitinius kasos fermentus reikia gerti kiekvieno valgio pradžioje. „Tinkamas fermentų vartojimas užtikrins, kad ligos simptomai būtų minimalūs, t.y. sumažės viduriavimas, pilvo pūtimas, spazmai ar vidurių užkietėjimas“, – paaiškino dietologė K.Maruschak.
Pirmenybę ji pataria teikti mažesnėms porcijoms: geriau valgyti mažiau, bet dažniau, lėtai ir gerai sukramtyti maistą – tokiu būdu jis bus geriau suvirškintas ir pasisavintas.
„Valgykite įprastu laiku kiekvieną dieną ir stenkitės, kad pagrindinių valgių ir užkandžių porcijos būtų vienodos. Tai padės jūsų gydytojui tinkamai dozuoti kasos fermentus, kad būtų pasiekta maksimali jų nauda“, – teigė dietologė.
Patariama atkreipti dėmesį ir į pakankamą skysčių suvartojimą, ypač vandens, bei vengti alkoholio, mat tai gali paskatinti lėtinį pankreatitą, kuris yra vienas iš pagrindinių kasos egzokrininės funkcijos nepakankamumo priežasčių.
Nacionalinio kasos fondo duomenimis, žmonėms, sergantiems KEFN, dažnai sunku gauti reikiamą riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir K kiekį, todėl neretai patariama vartoti maisto papildus. Tačiau prieš tai būtina pasitarti su savo gydytoju dietologu.
Šaltinis: www.everydayhealth.com