Ar pica verta 4 valandų vaikščiojimo? Ekspertai siūlo naują maisto produktų žymėjimą
Tyrimo autoriai sako, kad žmonės linkę neįvertinti, kiek daug kalorijų turi įvairūs užkandžiai ar maisto gaminiai, taigi toks maisto ženklinimo būdas, nurodant fizinio aktyvumo vertę, būtų kur kas paveikesnis nei kalorijų skaičius ant pakuotės. Tokia informacija paskatintų susimąstyti apie valgomo produkto energetinę vertę.
Dietologas Edvardas Grišinas sako, kad toks ženklinimas prisidėtų prie nutukimo mažinimo: „Vienas dalykas – matyti, kiek yra kalorijų, o kitas – ką reikia padaryti už suvartotą produktą, tai – vienas iš būdų atkreipti žmonių dėmesį į suvartojamo maisto kiekį per dieną. Maisto šiais laikas yra apstu, jo suvartojimas yra labai padidėjęs ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl negalime sustabdyti nutukimo epidemijos.“
Tiesa, ekspertai sako, kad akcentuojamos kalorijos nėra geriausias būdas paskatinti žmones valgyti sveikiau, nes kalorijos nenurodo maisto produkto kokybės. Kai kurie produktai yra labai kaloringi, tačiau ir turintys daug maistinių medžiagų, pavyzdžiui, riešutai, avokadai, figos, ankštiniai produktai.
Gydytojas rezidentas E. Grišinas sako, kad nurodyti, kiek laiko reikėtų bėgioti ar vaikščioti už suvartotas kalorijas, reikėtų tik ant tam tikrų produktų: „Tokie ženklinimai turėtų būti ant pramoniniu būdu pagamintų, perdirbtų, modifikuotų maisto produktų, visko, kas paruošta parduotuvėje. Nesakau, kad reikia dėti ant obuolio, kiek reikia padaryti pritūpimų, kad sudegintumėte kalorijas, gautas iš obuolio, nes obuolys valgomas ne tik dėl kalorijų, o dėl maistinės vertės bendrai – vitaminių ir mikroelementų.“
Dietologas primena, kad labiausiai reikėtų vengti tokių produktų, kurių sudėtyje – ilgas ingredientų sąrašas, kuo jis trumpesnis – tuo geriau. Reikėtų vengti pramoniniu būdu pagamintų produktų, įvairių vyniotinių, kitų mėsos gaminių, desertinių pieno produktų, kepinių, saldumynų, miltinių patiekalų.
Pas gydytoją registruokitės internetu www.manodaktaras.lt
Edvard Grišin / Organizatorių nuotr.