Galvos skausmas, migrena / Shutterstock nuotr.

Ar migrenos priepuolius gali sumažinti riebios žuvies vartojimas?

manodaktaras.lt
Publikuota: 2021-10-13 14:46
Asmenys, kenčiantys nuo lėtinės migrenos, galėtų sau padėti, padidindami Omega-3 riebalų rūgščių, kurių yra riebiose žuvyse kaip lašiša, silkė, skumbrė ar upėtakis, suvartojimą, skelbia Harvardo medicinos mokykla.
2021 metų klinikiniame tyrime dalyvavo 182 žmonės, kuriems galvą skaudėdavo vidutiniškai 16 dienų per mėnesį, o priepuoliai trukdavo ilgiau nei penkias valandas.

Dalyviai buvo atsitiktinai priskirti vienai iš trijų mitybos planų (dietų) grupių. 

  • Pirmos grupės dalyviai valgė daug žuvies, turinčios eikozapentaeno rūgšties (EPA) ir dokozaheksaeno rūgšties (DHA) (1,5 gramo per dieną), taip pat daug linolo rūgšties turinčių produktų (omega-6 riebalų rūgštis, randama kukurūzų ir sojų pupelių aliejuje bei kai kuriuose riešutuose ir sėklose). 
  • Antros grupės dalyvių dieta turėjo aukštą EPA ir DHA, bet mažai produktų, turinčių linolo rūgšties.
  • Trečioji buvo kontrolinė grupė, kurios mitybos planą sudarė daug linolo rūgšties ir mažai EPA ir DHA (iki 150 miligramų per dieną).

Šešiolika savaičių trukusio tyrimo išvadose skelbiama, jog tie asmenys, kurie laikėsi dietos, turinčios daug EPA ir DHA, turėjo 30–40 proc. mažiau galvos skausmo dienų ir mažesnę priepuolių trukmę per dieną nei žmonės, kurie vartojo mažiau Omega–3. 

Šaltinis: www.health.harvard.edu