10 maisto produktų, kurie gali padėti sušvelninti Covid-19 simptomus
Pagrindiniai Covid-19 infekcijos simptomai
- karščiavimas,
- šaltkrėtis,
- kosulys,
- nuovargis,
- raumenų ar kūno skausmai,
- galvos skausmas,
- gerklės skausmas,
- viduriavimas,
- skonio ar uoslės praradimas.
Jei pasireiškė sunkesnė ligos forma, pvz., atsirado kvėpavimo sunkumų, pajutote spaudimą krūtinėje ar lūpos staiga pamėlo, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Esant lengvesniems Covid-19 infekcijos atvejams, galima gydytis namuose.
Ekspertų teigimu, tam tikri maisto pruduktai ir gėrimai, padedantys imuninei sistemai kovoti su infekcija, gali palengvinti simptomus.
- Vištienos sriuba
Šis patiekalas laikomas „klasika“, kovojant su peršalimo ligomis, gripu ar kitomis virusinėmis infekcijomis, sako gydytoja Julie Miller Jones, mitybos profesorė iš Sent Katerinos universiteto Minesotoje. Įrodyta, kad ši sriuba labiau nei kiti karštieji skysčiai didina gleivių tekėjimą, o tai padeda greičiau pasišalinti virusams.

„Taip gali būti dėl vištienos sriuboje esančios tam tikros aminorūgšties, vadinamos cisteinu, kuri gali turėti įtakos gleivių tekėjimui, ir tai ypač pastebime naminėse sriubos versijose“, – teigia prof. J. M. Jones. Ankstesni tyrimai rodo, kad kai kurios vištienos sriubos rūšys gali net sustiprinti imuninę sistemą.
- Bulvės
Kol verdate vištienos sriubą, įmeskite ir bulvių! Šiose krakmolingose daržovėse yra vitaminų, mineralų ir skaidulų, be to, jose gausu antioksidantų, teigia UC Davis Health. JAV žemės ūkio departamento duomenimis, kiekvienoje vidutinio dydžio bulvėje yra 906 mg kalio, kuris sustiprina ląstelių, širdžies ir raumenų veiklą.

Jei nemėgstate bulvių, tuomet galite valgyti bananus, avokadus ir abrikosus, kurie irgi yra kalio šaltiniai.
- Becukriai vaisiniai ledinukai
Šie vėsūs skanėstai gali šiek tiek suteikti maistinių medžiagų, numalšinti troškulį ir taip pat sumažinti gerklės skausmą, jei tai yra vienas iš Covid-19 simptomų, sako šeimos medicinos gydytojas Eric Ascher iš Niujorko.

Remiantis Sveikatos infekcijų draugijos pranešimu apie dehidrataciją ir Covid-19, teigiama, jog organizmo hidratacija ir infekcija veikia kaip užburtas ratas: nepakankamas skysčių kiekis lemia infekcijos atsiradimą, o tai pagreitina skysčių netekimą.
- Kokosų vanduo

Prasidėjo viduriavimas? Metas papildyti elektrolitų atsargas. Kaip pažymi Cedars-Sinai, elektrolitai – tai mineralai, tokie kaip kalis, natris ir kalcis, kurie itin reikalingi organizmui: „Kai viduriuojate, iš organizmo pasišalina daug elektrolitų, todėl būtina jų atsargas papildyti, kad greičiau pasveiktumėte“. Patariama rinktis kokosų vandenį, nes tai puikus būdas papildyti organizmą skysčiais su natūraliais elektrolitais be cukraus.
- Pilno grūdo produktai
Koronavirusas sukelia uždegimą organizme kaip ir bet kuris kitas virusas, sako prof. J. M. Jones. Todėl susirgus naudinga vartoti priešuždegiminių savybių turinčius maisto produktus, pvz. pilnagrūdžius produktus.

Atlikę devynių atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų apžvalgą, mokslininkai nustatė, kad visagrūdžių produktų vartojimas buvo susijęs su sumažėjusiais uždegimo žymenimis 838 žmonėms minėtuose tyrimuose. Pasak Mayo klinikos, galite rinktis avižas, paprastus ruduosius ryžius, viso grūdo duoną ir kt.
- Vaisiai ir daržovės

Valgyti natūralių vitaminų turinčius vaisius ir daržoves svarbu ir sveikam, ir sergančiam. Tyrimo metu nustatyta, kad tie, kurie maitinosi augaline mityba (tiek veganiška, tiek vegetariška), ne tik turėjo mažesnę riziką susirgti Covid-19, bet ir susirgusiems pasireiškė silpnesni ligos požymiai. Be jau minėtų bulvių sveika ir naudinga valgyti arbūzus, braškes, agurkus, „Iceberg“ salotas, kurios išsiskiria dideliu vandens kiekiu, pažymi Klivlendo klinika.
- Augalinės kilmės baltymai
Augalinė mityba, pasak ekspertų, gali padėti greičiau atsigauti, sergant ar persirgus koronaviruso infekcija. Į savo mitybos racioną būtinai įtraukite augalinės kilmės baltymų, tokių kaip riešutai, sėklos, riešutų sviestas, lęšiai, avinžirniai, tofu, pupelės, siūlo dr. Nicole Roach, dirbanti Lenox Hill ligoninėje Niujorke.

„Dažnai pastebime, kad sergantieji Covid-19 infekcija sumažina maisto vartojimą dėl bendro nusilpimo, dusulio ar apetito stokos. Visgi pasistenkite didžiausią dėmesį skirkite baltymams“, – priduria ji.
Dr. N. Roach sako, kad gyvulinės kilmės produktai taip pat gali būti vartojami, jų nereikėtų atsisakyti, tačiau vieno tyrimo metu nustatyta, jog augalinės kilmės baltymai visgi geriau slopina uždegimus nei gyvūninės kilmės.
- Riebi žuvis
Omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai, įskaitant žuvį (lašišą, menkę, sardines), gali padėti sumažinti uždegimą, kuris pasireiškia užsikrėtus koronavirusu, kaip teigiama tyrimų apžvalgoje.

Mokslininkų teigimu, ankstesniais tyrimais įrodyta, jog omega-3 riebiosios rūgštys įsiterpia visame organizme į tam tikrą ląstelių membranų sluoksnį. Šis procesas gali padėti sušvelninti uždegimą ir sustiprinti antivirusinį poveikį. Vienas 2021 m. paskelbtas nedidelis tyrimas parodė, kad hospitalizuotiems pacientams, sergantiems Covid-19 infekcija, omega-3 riebalų rūgščių papildymas mityboje galėjo padėti sumažinti uždegimą ir simptomus. Vis dėlto, kaip manoma, reikia atlikti daugiau tyrimų apie omega-3 ir šią infekciją.
- Graikiškas jogurtas
Dar vienas baltymų šaltinis – graikiškas jogurtas, kuris taip pat yra ir fermentuotas maisto produktas. Kaip teigia specialistai, jis gali padėti sumažinti infekcijos epizodų sunkumą ar trukmę.

Pažymima, kad fermentuoti maisto produktai ir probiotikai gali suteikti naudingų mikrobų virškinimo sistemai, o tai turi tiesioginės įtakos imunitetui, taip pat plaučių funkcijai.
- Šilta arbata su medumi
Kaip ir vištienos sriuba, šilta arbata gali padėti suskaidyti gleives ir išplauti jas iš organizmo (arba lengviau iškosėti), sako dr. E. Ascher. Į arbatą įmaišykite šiek tiek medaus, kuris gali pagerinti miegą. Be to, jis turi antimikrobinių savybių, kurios padeda pagerinti imuninį atsaką.

Irane buvo atliktas tyrimas, kurio metu pacientai, paguldyti į ligoninę dėl ūmaus širdies priepuolio ir turintys miego problemų, dukart per dieną tris dienas vartojo medaus ir pieno mišinį. Tyrėjai pastebėjo, kad jų miegas gerokai pagerėjo, palyginti su kontroline grupe, kuri šio mišinio negavo.
Ankstesniuose tyrimuose pastebėta, kad medus (ypač manuka medus) pasižymi antibakteriniu ir priešuždegiminiu poveikiu. Tyrimų apžvalgoje teigiama, kad gebėjimas malšinti ūminį uždegimą, pvz. koronaviruso sukeltą infekciją, gali sustiprinti imuninį atsaką, tačiau šiam poveikiui įrodyti dar reikalingi papildomi tyrimai.
Geriau – pilnavertis maistas, nei papildai
Geriau kasdien rinkitės sveiką, pilnavertį, subalansuotą maistą nei vitaminus ar maisto papildus, kurie, kaip teigiama, padeda gydyti infekciją, sako medicinos mokslų daktaras, šeimos medicinos gydytojas David Cutler iš Kalifornijos.
Žinoma, joks maistas (net ir pats sveikiausias) neapsaugos nuo užsikrėtimo Covid-19 infekcija. Stebėkite save savijautą, viešose erdvėse dėvėkite apsaugines veido kaukes, dezinfekuokite rankas, o jei pajutote minėtus simptomus, geriau likite namie ir gydykitės arba pasikonsultuokite su savo gydytoju.
Parengta pagal: everydayhealth.com