Nuovargis; magnio trūkumas / Shutterstock nuotr.

Kokie požymiai įspėja apie magnio trūkumą organizme?

Eglė Dagienė
Publikuota: 2023-05-22 09:53
Kartais net nesusimąstome, kodėl kankina nuovargis, galvos skausmas ar mėšlungis – tai, pasak „InMedica“ šeimos gydytojos Julitos Čiužauskės, tik dalis simptomų, galinčių signalizuoti apie magnio trūkumą. Kokius negalavimus gali iššaukti šios būklės ignoravimas ir kas papuola į didesnę magnio trūkumo riziką?

Magnis (arba magnio jonas) yra mineralas ir mikroelementas, kuris yra reikalingas normaliam žmogaus organizmo funkcionavimui.

Svarbiausios magnio funkcijos

  • Raumenų ir nervų funkcija: magnis yra būtinas tinkamam raumenų susitraukimui ir nervų impulsų perdavimui;
  • Kaulų sveikata: padeda palaikyti normalią kaulų struktūrą ir stiprumą;
  • Energijos metabolizmas: dalyvauja daugelyje biocheminių reakcijų, kurios gamina ir naudoja organizmui reikalingą energiją;
  • Kraujo spaudimo reguliavimas: gali padėti reguliuoti kraujospūdį ir palaikyti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą;
  • Imuninė sistema: gali palaikyti normalią imuninės sistemos funkciją ir prisidėti prie uždegimų valdymo.
Šeimos gydytoja Julita Čiužauskė

Kaip atpažinti magnio stoką

Magnio trūkumas organizme, šeimos gydytojos J.Čiužauskės teigimu, gali sukelti įvairius simptomus, iš kurių dažniausi yra:

  1. Raumenų spazmai ir raumenų silpnumas. Magnis yra svarbus normaliam raumenų susitraukimui, todėl, esant magnio trūkumui, gali atsirasti raumenų spazmai (mėšlungis), nuovargis ir silpnumas.
  2. Nervų sistemos sutrikimai. Magnis turi įtakos nervų ląstelių veiklai, tad jo stoka gali sukelti nerimą, nemigą, dirglumą, sumažėjusią koncentraciją ir galvos skausmus.
  3. Nuovargis ir energijos stoka. Magnis yra svarbus energijos metabolizmui organizme. Jo trūkumas gali sukelti nuovargį, sumažintą energijos lygį ir bendrą silpnumą.
  4. Nemiga ir miego sutrikimai. Magnis gali padėti reguliuoti miego ciklus ir palaikyti kokybišką miegą. Trūkstant jo, gali atsirasti nemiga, sunkumai užmigti, prabudinėjimai miego metu.
  5. Sutrikusi širdies veikla. Magnis dalyvauja širdies raumens veikloje ir reguliuoja širdies ritmą. Jo trūkumas gali sukelti širdies plakimo, perplakimo jausmą.
  6. Magnio trūkumas gali taip pat būti susijęs su kitais simptomais, įskaitant galvos svaigimą, sutrikusį apetitą, padidėjusį prakaitavimą, sutrikusią žarnyno veiklą bei padidėjusį jautrumą trikdančiam triukšmui ar šviesai.

Kas turi didesnę magnio trūkumo riziką

Magnio trūkumas gali paveikti bet kurį žmogų, tačiau kai kurie asmenys gali būti labiau linkę į šią būklę. Keli veiksniai gali prisidėti prie didesnės magnio trūkumo rizikos:

  • Nepakankama mityba. Tie, kurie valgo nesubalansuotai, dažniau susiduria su magnio trūkumu. Tai gali būti žmonės, kurie daugiausia vartoja perdirbtus arba labai rafinuotus maisto produktus, kuriuose yra mažai magnio.
  • Dietos apribojimai. Vegetarai, veganai ir žmonės, kurie ilgai laikosi specialių dietų, arba turi įvairias alergijas, gali būti labiau linkę į magnio trūkumą, jei nevartoja alternatyvių magnio šaltinių.
  • Nėštumas ir žindymas. Nėštumo ir žindymo metu moterims padidėja magnio poreikis, o jei jų mityba nebūna pakankamai įvairi arba subalansuota, neretai atsiranda ir magnio trūkumas.
  • Lėtinės ligos. Kai kurios lėtinės būklės, pvz., celiakija, įvairūs virškinimo sutrikimai arba inkstų ligos, gali trukdyti magnio absorbcijai arba padidinti magnio išsiskyrimą, dėl to padidėja trūkumo rizika.
  • Per didelis alkoholio vartojimas gali trukdyti magnio absorbcijai ir prisidėti prie magnio trūkumo.
  • Kai kurie vaistai, pvz., diuretikai, gali padidinti magnio išsiskyrimą per inkstus ir sukelti trūkumą organizme.

„Verta paminėti, kad šie veiksniai tik padidina riziką, bet ne visada lemia magnio trūkumą. Kiekvieno žmogaus organizmas yra unikalus, todėl svarbu atkreipti dėmesį į individualius poreikius ir gauti reikiamą magnio kiekį per maistą arba, esant poreikiui – pasikonsultuoti su gydytoju ir papildyti magnio atsargas papildais“, – paaiškino šeimos gydytojos J.Čiužauskė.

Vyrai ar moterys labiau susiduria su magnio stoka?

Lyčių skirtumai, susiduriant su magnio trūkumu, anot gydytojos, nėra aiškiai apibrėžti, tačiau kai kurie veiksniai gali turėti įtakos didesniam magnio trūkumui tam tikroje lyčių grupėje.

„Moterys gali būti labiau linkusios į magnio trūkumą dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, per menstruacijas organizmas gali prarasti daugiau magnio, ypač jei menstruacijos yra intensyvios. Antra, nėštumo ir žindymo laikotarpiu padidėja magnio poreikis organizme ir, jei moteris nesuderina mitybos, gali atsirasti šio mineralo trūkumas“, – pasakojo šeimos gydytoja J.Čiužauskė ir pridūrė, jog vyrams taip pat gali atsirasti magnio trūkumas, ypač, jei jų mityboje nėra pakankamai magnio turinčių maisto produktų, arba jei jie turi specifinių sveikatos sutrikimų, vartoja papildus, kurie gali trukdyti magnio absorbcijai. Intensyvus vyrų fizinis aktyvumas, ypač prakaitavimas, gali padidinti magnio išsiskyrimą per prakaitą ir reikalauti didesnio magnio suvartojimo.

Magnio formos

Gydytoja paaiškino, jog magnio papildai dažniausiai būna pateikiami įvairiomis formomis, kurios skiriasi chemine sudėtimi ir absorbcijos greičiu organizme. Štai kelios paplitusios magnio formos, naudojamos papildų sudėtyje:

Magnio oksidas. Tai populiariausia magnio forma, bet mažiau biologiškai prieinama organizmui. Ji gali būti naudojama, jei siekiama papildyti magnio atsargas organizme, tačiau šioje formoje magnis gali sukelti viduriavimą.

Magnio citratas. Ši forma gerai absorbuojama organizme. Magnio citratas dažnai naudojamas, siekiant padidinti magnio kiekį organizme ir pašalinti trūkumą. Jis taip pat gali būti naudingas tiems, kurie turi žarnyno problemų arba yra linkę į rūgščią skrandžio aplinką.

Magnio gliukonatas arba magnio laktatas. Tai taip pat gerai absorbuojamos magnio formos. Magnio gliukonatas ar magnio laktatas gali būti naudojami siekiant papildyti magnio atsargas organizme ir palengvinti trūkumo simptomus.

Magnio tauratas. Ši forma susideda iš magnio ir taurino junginio. Taurinas yra aminorūgštis, kuri taip pat turi savo naudingų savybių organizmui. Magnio tauratas gali būti naudingas siekiant palaikyti normalią širdies ir smegenų veiklą.

Konsultuokitės su gydytoju

Nepakankamas magnio kiekis organizme gali sukelti įvairias sveikatos problemas, bet, kaip pabrėžia šeimos gydytoja J.Čiužauskė, šie simptomai gali būti susiję ir su kitomis sveikatos būklėmis, tad negalima diagnozuoti magnio trūkumo vien tik pagal minėtus požymius.

Todėl, jei turite įtarimų dėl magnio trūkumo, geriausia pasitarti su gydytoju ir atlikti būtinus tyrimus. Norint gerai jaustis, gydytoja pataria užtikrinti pakankamą magnio kiekio gavimą per mitybą ir tik prireikus vartoti magnio papildus: „Vis dėlto svarbu laikytis nustatytų dozių, nes per didelis magnio kiekis taip pat gali sukelti nepageidaujamą šalutinį poveikį“.

Užsiregistruoti konsultacijai pas šeimos gydytoją galite manodaktaras.lt platformoje, paspaudę čia.