Porėta veido oda; išsiplėtusios veido poros / Shutterstock nuotr.

Išsiplėtusios veido poros: specialistė paaiškino, ko vengti prižiūrint odą

Eglė Dagienė
Publikuota: 2023-03-15 09:39
Poros yra kiekvieno žmogaus odoje. Per jas išskiriami riebalinių liaukų gaminami riebalai, taip vadinamas sebumas, atlieka svarbias apsaugines funkcijas. Normaliais kiekiais išskiriamas sebumas apsaugo, drėkina ir maitina odą – jis sukuria apsauginį odos apvalkalą, kuris sutepa, padengia odą ir apsaugo ją nuo išorinių aplinkos veiksnių. Tačiau, pasak „Derma plius“ gydytojos dermatovenerologės Ingos Valavičienės, problemos atsiranda tuomet, kai sebumo gamyba tampa per gausi. 
„Tuomet riebalai užkemša poras, jos išsiplečia, tampa aiškiai matomos, žmonės skundžiasi, kad oda riebaluojasi, blizga, gali atsirasti spuogeliai“, – portalui manodaktaras.lt sakė specialistė ir pridūrė, jog išsiplėtusios veido poros būdingos tiek moterims, tiek vyrams, tačiau stiprioji lytis mažiau kreipia į tai dėmesio.

Dėl per didelio išskiriamų riebalų kiekio, anot gydytojos dermatovenerologės I.Valavičienės, gali ne tik išsiplėsti poros, bet oda pradeda negražiai blizgėti, užsikemša riebalinės liaukos ir plauko maišelio latakas, tokiu būdu susidaro puikios sąlygos daugintis aknės bakterijoms, prasideda uždegimas ir gali atsirasti spuogeliai (aknė).

Gydytoja dermatovenerologė Inga Valavičienė

Gydytoja dermatovenerologė Inga Valavičienė

Pagrindinės priežastys, lemiančios gausų odos porėtumą 

Gydytoja dermatovenerologė I.Valavičienė išvardino keturis esminus veiksnius, kurie dažniausiai turi įtakos išsiplėtusių veido porų atsiradimui:

  • Hormonai

Viena dažniausių išsiplėtusių porų priežasčių – padidėjusi odos riebalų gamyba. Hormonai, ypač androgenai, aktyvina riebalinių liaukų veiklą, pagaminama per daug riebalų, oda ima blizgėti, išsiplečia poros.

  • Genetiniai veiksniai

Porų išsiplėtimą dažnai lemia ir genetiniai faktoriai, odos tipas. Jei artimi ar tolimi giminaičiai turi išsiplėtusias poras, riebų ar mišrų odos tipą, anot gydytojos, yra didesnė tikimybė, jog ir jūs paveldėsite tokią odą. Sulig amžiumi mažėja kolageno ir elastino gamyba, todėl sumažėja odos stangrumas, elastingumas, bei padidėja, išryškėja poros.

  • Ultravioletiniai (UV) spinduliai 

„Saulė, soliariumai, ultravioletiniai spinduliai skaido elastiną ir kolageną, dėl to taip pat sumažėja odos elastingumas, išryškėja raukšlelės, poros tampa labiau pastebimos. Išsiplėtusių porų priežastis gali būti ir naudojamos netinkamos kosmetinės priemonės“, – paaiškino gydytoja dermatovenerologė.

  • Amžius. 

Senstant mažėja kolageno ir elastino gamyba, todėl sumažėja odos stangrumas, elastingumas, padidėja ir išryškėja poros.

Patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti veido odą

Tinkamai prižiūrint veido odą, specialistės teigimu, galima sumažinti išsiplėtusias veido odos poras ar sumažinti jų atsiradimo galimybę. 

  • Kiekvieną rytą ir vakarą odą reikėtų prausti švelniais, porų nekemšančiais prausikliais, naudoti poras sutraukiantį toniką, specialius kremus.
  • Patartina 1–2 kartus per savaitę atlikti veido šveitimo procedūras su šveičiamais eksfoliuojančiais šveitikliais namuose.
  • Reiktų nepamiršti vartoti odą apsaugančius SPF priemones, pritaikytas riebiai/mišriai odai. Tinka kosmetinės priemonės su retinoliu, AHA rūgštimis. 

„Tinkamomis namų priežiūros priemonėmis ir profesionalų atliekamomis procedūromis galima gerokai sumažinti porų užsikimšimo galimybę, nes oda bus nuolat prižiūrima, sveika ir švari“, – teigė gydytoja dermatovenerologė I.Valavičienė.

Kada konsultuotis su specialistais

Norint pasiekti geriausių rezultatų ir išvengti klaidų ar odos pažeidimo, patiems pasirenkant namų priemones, gydytoja iš pradžių rekomenduoja pasitarti su specialistais (kosmetologu ar gydytoju dermatologu), kurie ne tik nustatys išsiplėtusių porų priežastį, asmens odos tipą, bet ir sudarys tinkamą odos priežiūros gydymo planą, esant rimtesnei problemai.

„Šiuo metu dermatologijos klinikos gali pasiūlyti platų invazinių ir neinvazinių procedūrų, galinčių sumažinti išsiplėtusias poras ar užkirsti kelią jų atsiradimui, spektrą, – teigė gydytoja dermatovenerologė I.Valavičienė. – Giluminio valymo, cheminių pilingų procedūros efektyviai išvalo užsikimšusias poras. RF, diodinio, frakcinio lazerio procedūros ne tik sumažina išsiplėtusias poras, bet ir naikina raukšleles, odos spalva tampa tolygesnė, nyksta pigmentinės dėmės. Šios procedūros užtikrina greitą, efektyvų ir ilgalaikį rezultatą“.