
Tai infekcinė nervų sistemos liga, kurią dažniausiai sąlygoja su maistu patekęs neurotoksinas, gaminamas bakterijos Clostridium botulinum.
Botulizmas pasireiškia šiais simptomais:
- Pilvo pūtimas
- Nedidelis karščiavimas
- Vidurių užkietėjimas
- Apsunkintas kramtymas ir rijimas
- Kvėpavimo sutrikimai
- Galvos nenulaikymas
- Burnos džiūvimas
- Pykinimas
Kas sukelia ligą
- Pagrindinis botulizmo sukėlėjas – anaerobinė lazdelė Clostridium botulinum, kuri dauginasi įvairių naminių gyvūnų bei žmogaus žarnyne, iš kurio sporos patenka į aplinką. Patekusios į mėgstamą aplinką klostridijos virsta vegetacinėmis formomis ir pradeda gaminti botulino toksiną.
- Liga susergama vartojant netinkamai pagamintus mėsos, žuvies, daržovių, grybų konservus, rūkytą mėsą ir kt.
- Yra žinomi 7 toksino tipai, keturi iš jų (A, B, E ir rečiau F) gali būti žmonių maisto toksinės infekcijos priežastis.
- Naujagimių botulizmas gali išsivystyti tada, kai bakterijų sporos, patekusios į naujagimio žarnyną, gamina toksiną.
- Visos botulizmo ligos formos yra labai pavojingos, todėl būtina medicinos pagalba.
Kaip botulizmas gydomas
Asmeniui, sergančiam botulizmu, gali prireikti ir intensyvios reanimacinės pagalbos.
- Pirmiausia išplaunamas skrandis iki švaraus vandens, pabaigoje praplaunant silpnu geriamosios sodos ar kalio permanganato tirpalu.
- Ligoniui duodama vidurius laisvinančių vaistų, klizmomis valomas žarnynas.
- Jam sušvirkščiama priešbotulininio serumo, kuriame yra toksiną nukenksminančiųjų imunoglobulinų, skiriama antibiotikų bei pradedamas intoksikaciją mažinantis gydymas.
- Gali būti skiriama įvairių vitaminų: C, B1, B2, B6.
Patarimai, norint išvengti botulizmo:
- Paruoštus konservus, rūkytus, vytinamus mėsos gaminius laikykite ne aukštesnėje kaip +10 laipsnių temperatūroje.
- Prieš vartojimą bet kokius namuose gamintus konservus patartina pakaitinti 10 minučių, net jei neišpūstas dangtelis.
- Nevalgykite konservų, kurių dangtelis išsipūtęs. Toksinui neutralizuoti tokius konservus ir stiklainį reikia pavirinti 10 minučių ir tik po to išmesti.
- Nevalgykite mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas.
- Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams, kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.
Paskutinė atnaujinimo data 2023-11-15