Botulizmas


Tai infekcinė nervų sistemos liga, kurią dažniausiai sąlygoja su maistu patekęs neurotoksinas, gaminamas bakterijos Clostridium botulinum.

Botulizmas pasireiškia šiais simptomais:

  • Pilvo pūtimas
  • Nedidelis karščiavimas
  • Vidurių užkietėjimas
  • Apsunkintas kramtymas ir rijimas
  • Kvėpavimo sutrikimai
  • Galvos nenulaikymas
  • Burnos džiūvimas
  • Pykinimas

Kas sukelia ligą

  1. Pagrindinis botulizmo sukėlėjas – anaerobinė lazdelė Clostridium botulinum, kuri dauginasi įvairių naminių gyvūnų bei žmogaus žarnyne, iš kurio sporos patenka į aplinką. Patekusios į mėgstamą aplinką klostridijos virsta vegetacinėmis formomis ir pradeda gaminti botulino toksiną.
  2. Liga susergama vartojant netinkamai pagamintus mėsos, žuvies, daržovių, grybų konservus, rūkytą mėsą ir kt.
  3. Yra žinomi 7 toksino tipai, keturi iš jų (A, B, E ir rečiau F) gali būti žmonių maisto toksinės infekcijos priežastis. 
  4. Naujagimių botulizmas gali išsivystyti tada, kai bakterijų sporos, patekusios į naujagimio žarnyną, gamina toksiną.
  5. Visos botulizmo ligos formos yra labai pavojingos, todėl būtina medicinos pagalba.

Kaip botulizmas gydomas

Asmeniui, sergančiam botulizmu, gali prireikti ir intensyvios reanimacinės pagalbos.

  • Pirmiausia išplaunamas skrandis iki švaraus vandens, pabaigoje praplaunant silpnu geriamosios sodos ar kalio permanganato tirpalu.
  • Ligoniui duodama vidurius laisvinančių vaistų, klizmomis valomas žarnynas.
  • Jam sušvirkščiama priešbotulininio serumo, kuriame yra toksiną nukenksminančiųjų imunoglobulinų, skiriama antibiotikų bei pradedamas intoksikaciją mažinantis gydymas.
  • Gali būti skiriama įvairių vitaminų: C, B1, B2, B6. 

Patarimai, norint išvengti botulizmo:

  • Paruoštus konservus, rūkytus, vytinamus mėsos gaminius laikykite ne aukštesnėje kaip +10 laipsnių temperatūroje.
  • Prieš vartojimą bet kokius namuose gamintus konservus patartina pakaitinti 10 minučių, net jei neišpūstas dangtelis.
  • Nevalgykite konservų, kurių dangtelis išsipūtęs. Toksinui neutralizuoti tokius konservus ir stiklainį reikia pavirinti 10 minučių ir tik po to išmesti.
  • Nevalgykite mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas.
  • Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams, kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.

Paskutinė atnaujinimo data 2023-11-15